Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

„Пирамида“, Тирана, петак, 1. август

Најава: Отварање изложбе „Коегзистенција – за нови јадрански коине“, у оквиру пројекта АрТВисион

Најава: Отварање изложбе „Коегзистенција – за нови јадрански коине“, у оквиру пројекта АрТВисион
Датум објаве: 31.07.2014 10:33 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У оквиру пројекта „АрТвисион-а.ливе.арт.цханнел“ који се реализује из ИПА Адриатиц ЦБЦ програма 2007-2013, у петак, 1. августа, у 19 сати у Тирани, ће бити отворена прва изложба пројекта на тему „Коегзистенција - за нови јадрански коине“. Ова изложба окупила је умјетнике из земаља, које партиципарају у пројекту (Албаније, Црне Горе, Хрватске и двије регије Италије, Венето и Пуља), а који су имали задатак да у предходном периоду направе по један рад на тему “Коегзистенција - за нови јадрански коине“. Изложба коју чини 25 радова је путујућег карактера и у периоду од августа 2014. до марта 2015. обићи ће све центре умјетности земаља учесница. 

Продуцент серије изложби је Фондација „Пино Паскали“ из регије Пуља, који су осмислили и обликовали концепт уз ангажовање тима кустоса и стручних сарадника. Прва од пет етапа изложбе савремене умјетности ће се одржати у неформалном изложбеном простору „Пирамида“ у Тирани, једном од култних грађевинских здања из периода Енвера Хоџе, чији пројекат обнове траје и данас.

Црногорски умјетници који излажу у овом пројекту су: Ирена Лагатор Пејовић, Игор Ракчевић, Јелена Томашевић, Јована Вујановић, Наталија Вујошевић.

Умјетници који су селектовани од италијанске историчарке умјетности и кустоскиње Марије Паоле Спинели у сарадњи са савјетником за ликовну умјетност у Министарству културе, Борисом Абрамовићем, представиће савремену црногорску ликовну сцену кроз форме цртежа, фотографије, видеа и инсталација.

Према ријечима кустоскиње Марије Паоле Спинели, за направљени избор заслужна је хетерогеност језика и изражајност медија које су умјетници користили у својим радовима. „Размишљати о суживоту значи размишљати о хетерогености. Јадранско становништво одувијек се бавило овим питањем, које представља полазну тачку за развој културе, религије, умјетности, филозофије и књижевности. Код сваког од умјетника који ће изложити своје радове, тема хетерогености артикулисана је кроз различите аспекте. Фото-инсталација Ирене Лагатор Пејовић, насловљена: „Еxпериенце, Ецономy, Хисторy“ (Искуство, економија, историја), дотиче се ове теме са економског и социолошког становишта, док видео-инсталација Јелене Томашевић, под називом: „Персонал Фреедом“ (Лична слобода) – то чини кроз интимни однос између писаних ријечи и супротстављених слика – видео-приказа. Рад Јоване Вујановић , у форми штампе цртежа на платну, насловљен: „Онце упон а Дреам“ (Некада давно у сну), наведену хетерогеност изражава кроз мјешавину древних митова и савремених фетиш објеката. Када је у питању инсталација Наталије Вујошевић , названа: „Тхе Wиннер“ (Побједник/ца), хетерогеност се рефлектује кроз стварање личне архиве, евокацијом сјећања на изгубљене предмете, док се код Игора Ракчевића у звучној инсталацији под називом: „Сент бy Мр. Марцони“ (Послато од стране г. Марконија), то чини репродуковањем прве радио везе између два јадранска града, Бара и Барија, коју је првобитно успоставио Гуљелмо Маркони“, истиче кустоскиња Спинели.

Осим црногорских умјетника излажу и умјетници из Албаније: Ендри Дани, Сулејман Фани, Илир Касо, Алкета Рамај, Анила Рубику, из Хрватске: Гилдо Бавчевић, Фокус Група, Ана Хусман, Ника Рукавина, Давор Санвинценти, из Италије – регија Венето: Ђулија Марија Бели, Кјара Бугати, Енеј Гала, Анамарија Макапани, Франћеска Пиовезан, регија Пуља: Дарио Агрими, Сара Ћираћи, Ђанамарија Ђанети, Франћеска Лоприено, Ђузепе Теофило.

Умјетници из различитих географских подручја, под координацијом тима кустоса, на челу са Фондацијом Музеја „Пино Паскали“, у сарадњи са координаторима из партнерских земаља, бавили су се заједничким темама као што су приче и нарације, митови и легенде, духовност и религија, миграције и номадски начин живота, а све у циљу истраживања идеје јадранске припадности и заједничког европејства.

Основна замисао је успостављање конкретног и директног дијалога између сусједних земаља, спровођењем низа културних акција, усмјерених ка проналажењу тачака истовјетности и тачака разилажења међу народима који дијеле “Маре Нострум” Јадранског Медитерана. 

Тирана ће бити први град домаћин изложбе „Коегзистенција“ од 1. до 24. августа. Изложбу је приредио критичар и кустос Роберто Лакарбонара, у сарадњи са Академијом умјетности у Тирани и ГКА – Националном умјетничком галеријом у Тирани.

Више информација можете преузети овдје.