Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Тирани отворена прва изложба у оквиру пројекта АрТВисион "Коегзистенција за нови јадрански коине"

У Тирани отворена прва изложба у оквиру пројекта АрТВисион "Коегзистенција за нови јадрански коине"
Датум објаве: 04.08.2014 10:23 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


У Тирани је у петак, 1. августа, отворена прва изложба „Коегзистенција - за нови јадрански коине“,  пројекта "АрТвисион-а.ливе.арт.цханнел." који се реализује из Адриатиц ИПА програма.

 

Изложба постављена у занимљивом амбијенту објекта Пирамида, једног од култних грађевинских здања из периода Енвера Хоџе, биће отворена од 1. до 24.  августа.

 

Музеј савремене умјетности “Пино Паксали” из Барија осмислио је и продуцирао ову изложбу у сарадњи са тимом кустоса  и уз институционалну подршку земаља учесница у пројекту. Изложба приказује новије продукције умјетника из Албаније, Црне Горе,Хрватске, те италијанских регија Венето и Пуља,који раде  у домену видео умјетности и савремених форми.

 

Након поставке у Тирани планиране су још четири нове верзије исте изложбе  и то на Цетињу, у Ријеци, Венецији и у Барију.

 

Кустос ангажован за поставку и реализацију изложбе „Коегзистенција“ у Тирани је италијански критичар умјетности, Роберто Лакарбонара, у сарадњи са тимом кустоса који је радио на појединачним селекцијама у земљама учесницама у пројекту, који ће бити аутори наредних поставки ове изложбе.

 

Црногорски умјетници који учествују у овој изложби су: Ирена Лагатор Пејовић, Игор Ракчевић, Јелена Томашевић, Јована Вујановић, Наталија Вујошевић. Оваква селекција црногорских умјетника резултат је одабира италијанске историчарке умјетности Марије Паоле Спинели и Савјетника за ликовну умјетност у Министарству културе, Бориса Абрамовића.

Према селекцијама кустоских тимова изложбу чине још и радови следећих умјетника: Ендри Дани, Сулејман Фани, Илир Касо, Алкета Рамај, Анила Рубику (Албанија); Гилдо Бавчевић, Фокус Група, Ана Хусман, Ника Рукавина, Давор Санвинценти (Хрватска); Ђулија Марија Бели, Кјара Бугати, Енеј Гала, Анамарија Макапани, Франћеска Пиовезан (Италија Венето регија); Дарио Агрими, Сара Ћираћи, Ђанамарија Ђанети, Франћеска Лоприено, Ђузепе Теофило (Италија  Пуља регија).

Министарство културе Црне Горе  је један од партнера на пројекту АрТВисион, у којем из Црне Горе учествује и Факултет Драмских Умјетности са Цетиња, као технички партнер и Радио Телевизија Црне Горе као придружени партнер. Лидер пројекта је италијанска Регија Пуља, а партнери су још и: из Италије Музеј савремене умјетности Пино Паскали, Регија Венето и Академија лијепих умјетности из Венеције, из Хрватске Приморско-горанска Жупанија и телевизијски канал РИ из Ријеке, из Албаније Министарство културе и Академија умјетности из Тиране. Придружени партнери у пројекту су Еуронеwс, из Француске, Артрибуне и Сервизи-Италиани, из Италије и РТВ Ноw Неwс, из Албаније.

Овдје можете преузети текст кустоскиње Марије Паоле Спинели.