Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Најављена изложба “Коегзистенција- за нови јадрански коине”

Најављена изложба “Коегзистенција- за нови јадрански коине”
Датум објаве: 04.09.2014 14:10 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУДанас је у Министарству културе одржан прес на којем је најављена велика изложба АрТВисион пројекта “Коегзистенција – за нови јадрански коине”, која ће бити отворена сјутра вече, у 20 сати, у Црногорској галерији умјетности “Миодраг Дадо Ђурић” на Цетињу.

На пресу су говорили: Драгица Милић, генерални директор Директората за културно-умјетничко стваралаштво, Илеана Инглесе, представник Регије Пуља, лидера пројекта и Мариа Паола Спинелли, кустос изложбе на Цетињу.

Обраћајући се присутнима генерална директорка Милић је истакла задовољство што Министарство културе учествује у реализацији пројекта АрТВисион и што је у прилици да у сарадњи са релевантним партнерима црногорској јавности представи савремено стваралаштво јадранског региона. Како је навела, изложба “Коегсистенција- за нови јадрански коине” је само једна од активности на пројекту које ће дпринијети јачању регионалне сарадње.

Илеана Инглесе је говорећи о пројекту АрТВисион нагласила да ће у оквиру овог пројекта партнери бити у прилици да, поред реализације изложбе “Коегзистенција- за нови јадрански коине”, кроз бројне друге активности пруже прилику младим ауторима и умјетницима да своје стваралаштво развијају у међународном контексту. Како је навела Инглесе, главни циљ партнера на пројекту је да омогуће да он настави да живи и након званичног завршетка наредне године.

Мариа Паола Спинели, која је била задужена за избор црногорских умјетника који ће учествовати на изложби истакла је да је за направљени избор заслужна хетерогеност језика и изражајност медија које су умјетници користили у својим радовима. Укратко је присутнима представила радове црногорских умјетника: Ирене Лагатор Пејовић, Наталије Вујошевић, Јелене Томашевић, Јоване Вујановић и Игора Ракчевића и позвала све присутне да сјутра вече посјете галерију на Цетињу у којој ће на једном мјесту бити представљена савремена умјетност јадранског региона.