Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Изложба 02 Цетиње, “Коегзистенција- за нови јадрански коине”, 5-25 септембер 2014

Датум објаве: 09.09.2014 14:24 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Драгица Милић,
генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво
Министарство културе Црне Горе

Дијалошки потенцијал умјетности

Подршка међународној културној сарадњи је међу најважнијим приоритетима политике Министарства културе. У спровођењу политика и стратегијских пројекта, Министарство цијени значај пројекта „арТВисион - А.ЛИВЕ АРТ ЦХАННЕЛ” који има за циљ унапређење сарадње међу културним секторима јадранских земаља и стварање нових модела одрживог културног развоја.

Пројектом „арТВисион“ култура је дефинисана као значајан потенцијал у унапређењу дијалога и драгоцјен ресурс за допринос заједништву народа и просперитету Јадранског региона.

Међу активностима пројекта је изложба савремене умјетности „Коегзистенција – за нови јадрански коине“ реализована обједињеним снагама и размјеном искустава и идеја партнерских институција и младих стваралаца Албаније, Хрватске, Црне Горе и италијанских регија Венето и Пуља. Серијом поставки у референтним галеријским просторима, изложба путује културном мапом јадранских територија. Селектовани умјетници кроз широк спектар савремених умјетничких израза, представљају дјела новије продукције и изражајног сензибилитета. 

Интеграција, заједништво и дијалог као важне одреднице мисије јадранских земаља, централне су теме изложбе „Коегзистенција“ која доноси ангажован и садржајан пресјек савремених умјетничких промишљања и открива нове тачке сагледавања Јадрана као простора свестраног дијалошко –интеркултуралног прожимања.

Повезани снажним духовним, културним и цивилизацијским везама, наставићемо да унапређујемо културну сарадњу и баштинимо суживот Јадранског региона као темељ заједништва и драгоцјену покретачку снагу на европском путу јадранских земаља. 


Силвија Годели
Регионална министарка за Медитеран, културу и туризам регије Пуља

Дошло је вријеме да интеркултурални дијалог начини значајан корак напријед и створи истински смисао заједништва, једно заједничко и динамично припадање које се храни обједињавањем различитости поријекала, језика, традиција и симбола земаља партнера. У самом називу путујуће изложбе, којом се представља 25 младих умјетника у трагању за новим видицима и новим језицима, садржан је програм – обећање: коегзистенција, као одредиште и мјесто поновног почетка, умјетност као средство повезивања али надасве као подстрек поређењу, комбиновању, изазов за ширу и инклузивнију културну заједницу. У Пуљи је уложено много труда да се створе најбољи услови за промоцију овог квалитативног скока: јадранска област, гранично подручје, мјесто на које су се искрцавали многи – и изгнаници, и градитељи будућности, од памтивијека. Од Енеје, који је напустио своју разорену земљу и најзад стигао на наше обале прије неколико хиљада година, све до колонија Валоне, бројни мушкарци и жене, у потрази за љепшом судбином и бољим животом. Током претходне деценије, Пуља, земља мора и добродошлице, изаткала је мрежу развоја на основу јадранских веза, с погледом преко мора, према земљама западног Балкана, које имају богате историју и културу, и које стреме да постану дио шире и обновљене Европе, мултиетничке и демократске Европе.

И сада, када је Албанија напокон добила статус земље кандидата за чланство, када је Хрватска достигла равноправност са другим државама Европске уније, када Црна Гора има своју виталну и независну нацију, културу и умјетност, нарочито млади таленти који оживљавају међународну сцену својим оригиналним ставом имају задатак да створе прави правцати јадрански коине, симболични простор који може да укључи не само умјетнике већ и све народе са обје обале.

Затим, изложба: моћно путовање кроз најфасцинантније и најзначајније градове Јадрана: од Тиране, узаврелог умјетничког мјеста, преко треперавог Цетиња, до Ријеке, некадашњег града Фиуме, средњеевропске и космополитске луке, до чуда Венеције, славне јадранске пријестонице, па све довде, чаробног града Полињана на мору, на бајковитој литици и у музеју посвећеном једном од умјетника који су највише инспирисали савремену умјетност, Пину Паскалију. 

Лијепо путуј, Коегзистенцијо, желимо ти срећан пут и успјешну будућност; то је жеља упућена изложби, умјетницима, јадранско-јонској регији Европе која треба да се роди, и свима нама, мушкарцима и женама, установама и друштвеним актерима, који Јадран претварају у знамење заједничке будућности. 


Франческо Палумбо
Директор Сектора за подручну политику промоције територије, знања и талената – регија Пуља

Изложба „Коегзистенција - за нови јадрански коине”, која је драгоцјено насљеђе умјетности и културе - које чини мозаик пројекта „АрТВисион“ - запечатила и послала на пут јадранским лукама као барку древног сјећања. Умјетност – као вјечито настајање, као размјена знања и спрега; култура – као покретач развојних процеса, проузрокованих иновативношћу и стваралаштвом. Данас се треба усредсредити управо на ту комбинацију – на способност пружања „умијећа“ које прави разлику између појединачног и заједничког, и које потиче из историје, из дубоко укоријењеног знања, из способности стварања и рађања нових идеја. У протеклим годинама, мисија регије Пуља, уз учешће локалних заједница, била је управо стварање путева развоја заснованих на култури који су у потпуности досљедни циљевима паметног, одрживог и инклузивног раста из ЕУ Стратегије развоја Европе 2020, као и циљевима Кохезионе политике ЕУ 2014–2020. Кључне ријечи биле су сарадња, интеграција и учешће, а спроведене су у дјело коришћењем различитих политика и инструмената.

Пројекат „АрТВисион – А ливе арт цханнел“, који се финансира из ИПА Адриатиц ЦБЦ програма 2007-2013, представља најживописнији израз овог процеса: с једне стране, он промовише иновативне облике културне и међуинституционалне комуникације између јадранских и европских земаља, док с друге стране, пројекат истински генерише искуства, интеракције, стваралаштво, умјетност и културу. А то чини комбиновањем локалног и глобалног, побољшавањем постојећег тако што га надмашује, уз снажно подстицање трансмедијалности и прекограничне сарадње, што значи не само да дијелимо пројекте и економска средства, већ и да окупљамо људе, да будемо отворени за поређења, да умногостручимо идеје.

Надамо се да једно заједничко осјећање, један јадрански идентитет који је у повоју, један нови коине може путовати заједно с овом изложбом и преко мора.

Розалба Брана
Директорка Фондације Музеја „Пино Паскали“, Полињано на мору (Бари), ИТАЛИЈА
Научни директор WП5

" Сваки је живот енциклопедија, књижница, инвентар предмета, узорак стилова, гдје све непрестано може бити изнова помијешано и распоређено на све могуће начине”. Итало Калвино

Активност „Умјетност у луци - Коегзистенција: за нови јадрански коине” састојаће се од пет изложби савремене умјетности, које ће бити организоване у пет јадранских регија укључених у пројекат ИПА АРТ ВИСИОН. 

Овим догађајем обухваћено је 25 младих умјетника у успону и пет градова: Тирана, Цетиње, Ријека, Венеција и Полињано, сједиште Фондације „Пино Паскали“. 

Главни циљ је јачање мреже младих умјетника и успостављање дијалога између двије обале Јадранског мора. У данашње вријеме, неизоставни дио наше глобалне свијести јесте локални дух, путем којег мјеста ступају у интеракцију како би се дефинисала културна пракса која се може препознати као јединствена јадранска цивилизација. 

Изложба истражује концепт идентитета, који треба преобликовати и користити „без икаквих граница“. Идентитет и различитост кључни су појмови у предмету истраживања савремене умјетности. Више него у било којој другој категорији, умјетници стварају тијесне односе између времена историјског памћења и својих родних мјеста. 

Тема „Коегзистенције“ тражи од УМЈЕТНОСТИ да успостави идентитет у свијету гдје изолација више није могућа. Миграциони токови и у све већој мјери глобализовани економски процеси из коријена су промијенили перцепцију територија и лимите ограничења. Савремени умјетник ствара у „друштву без граница“, у потрази за заједничком глобалном територијом. Данашња умјетност се уистину и креће овим утопијским простором који социологија дефинише као „територијализација жеља“, што представља нови концепт територије, заснован на жељи за физичком и менталном покретљивошћу. 

Затворени концепти какви су „територија“, „границе“, „ограничења“ дословно ће се растопити у течности мора које нас спаја и дијели, и замијенити појмовима „екстратериторијално“, „другачије“, „хибридизација“, „мултикултуралност“. Једна изложба и њених пет различитих верзија, на различитим изложбеним просторима и територијама, заснивају концепт „нови коине“. Тако се ова изложба фокусира на јак и прецизан предмет и умјетници су радили на заједничким темама као што су историја, памћење, миграције, номадски начин живота...

Изложба је осмишљена уз значајан допринос наших критичара које је именовала Фондација „Паскали“: Роберто Лакарбонара, Антонио Фруђис, Маринилде Ђанандреа, Маријапаола Спинели, који су, заједно са представницима партнерских земаља, извршили селекцију умјетника и координирали изложбом како би је учинили складном, хомогеном и приступачном. За организационе и логистичке аспекте овог сложеног путујућег догађаја побринули су се Сузана Торес и Натале Паризи. Сви партнери су одабрали очаравајуће и престижне локације, како институционалне тако и неконвенционалне, тако да ће, на свакој од њих, изложба испољити различите карактеристике и интегрисати се са архитектуром простора домаћина. 

Изложбени пројекат је у току, који с времена на вријеме мијења свој облик, чији су камен темељац и главна сврха исказивање различитих стварности кроз заједнички језик УМЈЕТНОСТИ, како би сви учесници у њему, од аутора по посјетилаца, могли да спознају и препознају једни друге у систему заједничког језика. 

Више о црногорским умјетницима који излажу у овом пројекту можете погледати овдје.