Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Отворена излозба у Ријеци „Коегзистенција: за нови јадрански коине“

Отворена излозба  у Ријеци „Коегзистенција: за нови јадрански коине“
Датум објаве: 24.11.2014 16:19 | Аутор: Министарство културре

Испис Штампај страницу


У петак, 20. новембра у Ријеци, у Музеју модерне и сувремене умјетности отворена је изложба савремене умјетности „Коегзистенција: за нови јадрански коине“ коју ће ријечка публика моћи да погледа до 6. децембра 2014. године.

На отварању изложбе говорио је представник Министарства културе Црне Горе, Борис Абрамовић, савјетник у Министарству за ликовну област. Он је истакао да је савремена умјетност савршен медиј за спајање, суживот и заједничко промишљање и истакао добра искуства сарадње са свим земљама партнерима.

Како је на отварању нагласио директор Музеја модерне и сувремене умјетности Славен Тољ, ова изложба је посебно занимљива јер окупља двадесет и пет младих умјетника из четири јадранске земље који пропитују суживот различитих народа које повезује али и раздваја једно море.

Представница водећег партнера пројекта Регије Пуглиа, Јеннy Ди Маио истакла је вриједност пројекта „АрТВисион“ путем којег је свим земљама партнерима омогућена значајнија промоција савремене умјетности као и умрежавање умјетника и културних актера кроз заједничке продукције, изложбе, радионице, предавања и друге активности.

Кустоскиња изложбе Маринилде Гианнандреа истакла је како су радови младих умјетника усмјерени ка односима човјека, природе и технологије, утицају економије на осјећање људи, као и ка могућности заједништва и просторима утопије на простору данашње Европе.
Хицела Марган, координаторка пројекта „АрТВисион“ за Приморско-горанску жупанију нагласила је како је ова изложба само један корак у остварењу основне идеје пројекта о потреби комуникације живом умјетношћу, путем живих канала те истакла добру сарадњу са свим партнерима, а посебно са сарадницима с Академије примјењених умјетности Свеучилишта у Ријеци и с Музејом модерне и сувремене умјетности без којих овај пројекат не би био остварив.

На изложби су представљени радови умјетника из Абаније (Ендри Дани, Сулејмани Фани, Илир Касо, Алкета Рамај, Анила Рубику), Црне Горе (Ирена Лагатор, Игор Ракчевић, Јелена Томашевић, Јована Вујановић, Наталија Вујошевић), Хрватске (Гилдо Бавчевић, Фокус Група, Ана Хушман, Ника Рукавина, Давор Санвинценти), италијанских регија Венето (Гиулиа Мариа Белли, Цхиара Бугатти, Енеј Гала, Аннамариа Маццапани, Францесца Пиовесан) и Пуља (Дарио Агрими, Сарах Цираци, Гианмариа Гианнетти, Францесца Лопиерно, Гиусеппе Теофило).

Преостала два града у којима ће изложба, након Тиране, Цетиња бити представљена су Венеција и Бари.

 МКУМКУ