Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Никшићу одржан Инфо дан “ЕУ програми у култури”

У Никшићу одржан Инфо дан “ЕУ програми у култури”
Датум објаве: 13.02.2015 15:48 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


У новоотвореној згради Никшићког позоришта данас је одржан Инфо дан “ЕУ програми у култури”, у организацији Министарства културе и Деска за Креативну Европу, а у оквиру Програма подршке развоју културе у Никшићу.

Први дио дана био је посвећен презентацији програма ЕУ Креативна Европа, односно тренутно отворених конкурса у оквиру оба потпрограма - Култура и МЕДИА: Европске платформе, Подршка развоју публике, Подршка за дистрибуцију ненационалних европских филмова – програм аутоматске подршке, Подршка развоју појединачних пројеката, ТВ програмирање европских аудиовизуелних дјела, Подршка транснационалној дистрибуцији европских филмова – селективна шема. Такође су детаљно представљени програмски приоритети који одређују тематски оквир за селекцију пројеката – развој публике, коришћење дигиталних технологија и иновативни модели пословања у култури, уз преглед примјера добре праксе у виду пројеката који су подржани на претходним конкурсима Креативне Европе.

Услиједила је презентација програма Европа за грађане 2014-2020 и могућности које пружа за органе локалне самоуправе, образовне институције и организације цивилног друштва у оквиру четири програмска конкурса.

У контексту упознавања публике са примјерима добре праксе у оквиру ЕУ програмирања у култури, на крају Инфо дана презентован је пројекат АрТВисион - А.Ливе.Арт.Цханнел, који је подржан од стране Адриатиц ИПА ЦБЦ програма 2007-2013, а у којем Министарство културе партиципира заједно са партнерима из Италије, Албаније и Хрватске.

Инфо дану је присуствовало 25 представника Општине Никшић, институција културе и цивилног сектора.