Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Независна културна сцена важан елемент укупног система културе

Независна културна сцена важан елемент укупног система културе
Датум објаве: 26.07.2017 14:22 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Консултативни састанак са заинтересованим невладиним организацијама које спроводе активности од значаја за остваривање јавног интереса у домену културно-умјетничког стваралаштва и културне баштине одржан је јуче у Министарству културе на Цетињу, у циљу сачињавања Секторске анализе за утврђивање приједлога приоритетних области и потребних средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2018. години.

Нацрт Секторске аналиазе представили су Милица Мартић, шефица Одсјека за имплементацију стратегија у Директорату за културну баштину и Илија Суботић, савјетник за кинематографску дјелатност.

Истакнуто је да независна културна сцена чини важан елемент укупног система културе и незаобилазан сегмент културно-умјетничког стваралаштва и културне баштине. Позитивно су оцијењене активности невладиних организација на унапређивању готово свих области културе, њеног развоја, јачања и видљивости, упркос законским ограничењима Министарства културе да директно финансијски подржава њихов рад.

Било је ријечи и о дјеловању невладиних организација на пољу стваралаштва, које је до сада било важно кроз реализацију иновативних пројеката, као и њиховој незаобилазној улози у бризи о културном насљеђу, било да се ради о организацијама и удружењима која дјелују самосатално или у сарадњи с национланим и локалним установама културе.

Консултацијама су присуствовале невладине организације које се баве питањима од значаја за: младе, нарочито оних са хендикепом, културни туризам, традицијску културу, кинематографију, заштиту нематеријалног културног насљеђа, активности из области културе ЛГБТ популације, музеологију, археологију и др.

Представници НВО су истакли да очекују предности од новог начина финансирања, с обзиром на то да предложени модел даје независној културној сцени партнерски статус у креирању програма, реализацији и праћењу учинка пројеката на укупан јавни интерес у култури. Посебно је наглашена потреба за умрежавањем субјеката који се баве пројектима од значаја за културно-умјетничко стваралаштво и културну баштину, путем савремене технологије, чиме би се постигла боља видљивост укупне културне сцене. Такође, дјеловањем некадашњих струковних, професионалних удружења и њиховим укључивањем у пројекте општинских и национаних установа културе, може се утицати на квалитет културног производа, осавремењавање културних садржаја и др. Главни акценат је дат сигурнијем извору финансирања и праћења одабраних пројеката у погледу учунка на укупне културне сдржаје.

Током консултативног састанка који је организован уз подршку ЕУ пројекта „Техничка подршка развоју институционалних механизама сарадње Владе и НВО у Црној Гори“, највише интересовања било је исказано за програмске приоритете, нове моделе и начин подршке нво сектору који су прописани иновираним нормативним оквиром у овој области.

Министарство културе подсјећа да је коментаре на нацрт Секторске анализе могуће доставити до петка, 28. јула 2017. године
у 13:00х на мејл адресе: илија.суботиц@мку.гов.ме и милица.мартиц@мку.гов.ме.

МКУ