Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Извјештај о консултацијама с НВО о Нацрту секторске анализе

Датум објаве: 14.05.2019 09:49 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министартво културе, у складу са чланом 12 Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија („Службени лист Црне Горе“, број 41/18), а у вези са чланом 32а став 2 Закона о невладиним организацијама ("Службени лист Црне Горе", бр. 39/11 и 37/17), дана 16. априла 2019. године, објавило је Јавни позив заинтересованим невладиним организацијама које дјелују у областима умјетности и културе, за консултације у циљу сачињавања Секторске анализе за утврђивање предлога приоритетних области од јавног интереса и потребних средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација из Буџета Црне Горе у 2020. години. Уз Јавни позив објављен је Нацрт секторске анализе, а консултације су биле отворене за давање предлога, сугестија и коментара на документ у писаном или електронском облику. У складу с јавним позивом, консултације с невладиним организацијама трајале су 15 дана, закључно са 1.5.2019. године.

У наведеном периоду достављени су коментари од једне невладине организације - Удружења младих са хендикепом Црне Горе. Уз похвале за израду квалитетног, свеобухватног и детаљног Нацрта секторске анализе, предложена је допуна члана 2.1. како би се као проблеми које треба рјешавати пројектима невладиних организација препознали "недовољно учешће особа с инвалидитетом у области културе и умјетности, као и недостатак квалитетних садржаја за особе с инвалидитетом у приступачним форматима".

Став Министарства је да таква допуна у тачки 2.1. Нацрта секторске анализе није неопходна јер се њоме не би произвео додатан ефекат у контексту повећања учешћа особа с инвалидитетом у области културе и умјетности или повећања квалитетних садржаја за та лица у приступачним форматима, будући да су у овом документу особе с инвалидитетом већ препознате као посебна циљна група пројеката невладиних организација у области културе и умјетности који се намјеравају финансирати из државног буџета (тачка 4.2), као и да је развој културног и умјетничког стваралаштва лица са инвалидитетом издвојен као један од послова од јавног интереса у складу са Законом о култури (тачка 2.2). Дакле, нема никаквих препрека да се на јавни конкурс који би требало да буде објављен наредне године, према актуелној Секторској анализи, поднесу пријаве пројеката који подржавају учешће особа с инвалидитетом у културном животу и приступачност културних садржаја тим особама, већ напротив. Препознајући потребу и значај афирмативне акције према особама с инвалидитетом, Министарство културе је управо ову групу лица издвојило као циљну групу кроз оба конкурса намијењена невладиним организацијама (и 2018. и 2019. године), а овогодишња Секторска анализа потврђује интенцију да то буде случај и наредне године.

Извјештај о спроведеним консултацијама ће бити објављен на интернет страници Министарства културе и порталу е-управе и достављен учесницима консултација - Удружењу младих са хендикепом Црне Горе.


Радни тим за припрему 
Секторске анализе Министарства културе