Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Direktorat za kulturnu baštinu

21.07.2017.

Javni poziv zainteresovanim NVO za konsultacije u cilju sačinjavanja Sektorske analize za utvrđivanje prijedloga prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa NVO

Javni poziv zainteresovanim NVO za konsultacije u cilju sačinjavanja Sektorske analize za utvrđivanje prijedloga prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa NVO U skladu sa Uredbom o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija („Službeni list Crne Gore“, broj 7/12) i Uredbom o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona (“Službeni list Crne Gore”, broj 12/12), Ministarstvo kulture upućuje Javni poziv zainteresovanim nevladinim organizacijama za konsultacije u cilju sačinjavanja Sektorske analize za utvrđivanje prijedloga prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u tim oblastima.

20.07.2017.

Evropski identitet, naša snaga

Evropski identitet, naša snaga

Svečanost posvećena arheološkim nalazima otkrivenim tokom polaganja podmorskog kabla u okviru evropskog projekta interkonekcije Crna Gora-Italija održana je juče u Perastu. Na svečanosti su govorili predsjednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani, ministar kulture prof. mr Janko Ljumović, direktor italijanske TERNE, Luiđi Feraris, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Anastazija Miranović.

18.07.2017.

Nastavljaju se aktivnosti na implementaciji Menadžment plana stećaka

Nastavljaju se aktivnosti na implementaciji Menadžment plana stećaka

Predstavnici Ministarstva kulture i opština Žabljak i Plužine razgovarali su o daljim aktivnostima na valorizaciji i zaštiti stećaka – srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika, koji su 2016. godine upisani na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO. Sastancima su prisustvovali mr Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, Mijuško Bajagić, predsjednik Opštine Plužine, Vasilije Jakšć, potpredsjednik Opštine Žabljak, Slađana Knežević, sekretarka Sekretarijata za upravu i društvene djelatnosti Opština Žabljak, Slobodan Delić, direktor Regionalnog parka Piva, Milenko Mićanović, direktor Centra za kulturu Plužine, Milica Nikolić, generalna sekretarka Crnogorske nacionalne Komisije sa saradnju sa UNESCO, Milica Martić, šefica Odsjeka za implementaciju strategija u Ministarstvu kulture.

10.07.2017.

Kotorska tvrđava upisana na Listu svjetske baštine UNESCO

Kotorska tvrđava upisana na Listu svjetske baštine UNESCO

Transnacionalna, serijska nominacija venecijanskih utvrđenja od XVI do XVII vijeka, koju su kandidovale za upis tri države: Italija, Hrvatska i Crna Gora prihvaćena je danas na 41. zasijedanju UNESCO Komiteta za svjetsku baštinu, koji se održava u Krakovu od 02-12. jula.

06.07.2017.

U Nikšiću održan Info dan EU programa Kreativna Evropa

U Nikšiću održan Info dan EU programa Kreativna Evropa

Info dan EU programa Kreativna Evropa održan je u Gradskoj kući u Nikšiću. O aktuelnostima programa su govorili predstavnici Ministarstva kulture: Ilija Subotić, koordinator potprograma MEDIA, Milena Ražnatović, koordinatorka potprograma Kultura i Jelena Žarić, savjetnica za međunarodnu saradnju i evropske integracije u oblasti kulturne baštine.

03.07.2017.

Obavještenje o Javnom pozivu nevladinim organizacijama

Ministarstvo kulture obavještava da na Javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje predstavnika/ce za člana/cu radne grupe za izradu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora nije bilo prijavljenih kandidata.

27.06.2017.

Povodom Dana Bokeljske mornarice objavljena publikacija “Bokeljska mornarica”

Povodom Dana Bokeljske mornarice objavljena publikacija “Bokeljska mornarica”

Publikacija „Bokeljska mornarica", autora prof. dr Antuna Sbutege, predstavljena je u Pomorskom muzeju u Kotoru. Na promociji su govorili prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture, Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja i autor, prof. dr Antun Sbutega.

22.06.2017.

Rezultati stručnog ispita za obavljanje konzervatorske, muzejske, bibliotečke i arhivske djelatnosti

Rezultati stručnog ispita za obavljanje konzervatorske, muzejske, bibliotečke i arhivske djelatnosti

Polaganje stručnog ispita za stručna zvanja za vršenje poslova konzervatorske, muzejske, bibliotečke i arhivske djelatnosti, organizovano je 8. i 9. juna 2017. godine. Lista kandidata koji su položili stručni ispit:

20.06.2017.

Javni poziv za predlaganje predstavnika/ce NVO u radnoj grupi za izradu zakona

Javni poziv za predlaganje predstavnika/ce NVO u radnoj grupi za izradu zakona

Na osnovu člana 9 stav 1 Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija („Službeni list CG”, broj 7/12), Ministarstvo kulture upućuje JAVNI POZIV nevladinim organizacijama za predlaganje predstavnika/ce za člana/cu radne grupe za izradu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora

06.06.2017.

Održano predavanje “Čudo Apoxiomena, antičke grčke skulpture”

Održano predavanje “Čudo Apoxiomena, antičke grčke skulpture”

Ministarstvo kulture je, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, organizovalo predavanje o pronalasku, restauraciji i konzervaciji bronzane grčke skuplture Apoxiomen. Na predavanju su govorili Miljenko Domjan, predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i Bruno Diklić, šef Odjeljenja za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite Ministarstva kulture Republike Hrvatske,