Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Direktorat za kulturnu baštinu

15.05.2018.

Otvorena izložba “Izrada Bihorskog ćilima”

Otvorena izložba “Izrada Bihorskog ćilima” Večeras je u Ministarstvu kulture otvorena izložba “Izrada Bihorskog ćilima”. Na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović. Ministar Bogdanović je u svom govoru istakao: “Pored nesumnjivog istorijskog značaja, izrada bihorskog ćilima u Crnoj Gori predstavlja i onaj dio nasljeđa koji je veoma upotrebljiv u savremenoj primjenjenoj umjetnosti, pogotovo u kontekstu obnove i čuvanja tradicionalnih zanata kao jednog od mehanizama razvoja kreativnih industrija.

14.05.2018.

Izložba „Cetinje u Prvom svjetskom ratu“

Izložba „Cetinje u Prvom svjetskom ratu“

Povodom međunarodnog obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, Državni arhiv Crne Gore organizuje izložbu „Cetinje u Prvom svjetskom ratu“. Izložba će biti otvorena 14. maja u 19 časova u izložbenom salonu Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

24.04.2018.

Saopštenje Ministarstva kulture povodom bilborda u Opštini Budva

Povodom bilborda koji su nedavno osvanuli u Budvi, a na kojima je stogodišnjica oslobođenja Budve predstavljena na način koji nije vjerodostojan, koristimo priliku da se obratimo sljedećim saopštenjem: Najsvježijom propagandom na području Budve, prije svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore.

20.04.2018.

Dani evropske baštine: Javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kultunoj baštini

Dani evropske baštine: Javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kultunoj baštini

Objavljen je Javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini. Ova pilot inicijativa realizuje se u okviru Dana evropske baštine, sa ciljem naglašavanja evropske dimenzije kulturnog nasljeđa, ali i isticanja značaja lokalnih zajednica koje su uključene u obilježavanje Dana evropske baštine na evropskom i nacionalnom nivou.

20.04.2018.

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Biblioteka za slijepe i Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ uključuju se u obilježavanje 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u saradnji s Narodnom bibliotekom „Radosav Ljumović“ iz Podgorice organizuje cjelodnevni program u okviru kojeg će biti održan mini sajam cetinjskih izdavača: Nacionalne biblioteke, Otvorenog kulturnog foruma i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

18.04.2018.

Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Danas je u Ministarstvu kulture obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, pod sloganom “Baština za sve generacije”. Otvarajući događaj ministar kulture Aleksandar Bogdanović, je rekao: “Posebno ističem da se današnji događaj realizuje u okviru Evropske godine kulturne baštine, u toku koje će biti realizovane brojne aktivnosti u saradnji sa državama članicama Evropske Unije, a sa ciljem podizanja svijesti o značaju istorije i kulturnih vrijednosti naroda Evrope.

17.04.2018.

Ministar Bogdanović i ambasador Italije Zelioli obišli Duklju

Ministar Bogdanović i ambasador Italije Zelioli obišli Duklju

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i Nj. E. Luka Zelioli, novoimenovani ambasador Republike Italije obišli su danas arheološki lokalitet Duklja na kojem su u toku istraživanja koja istraživači iz Crne Gore sprovode u saradnji sa Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije CNR. Ambasador Celioli je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom koja je ostvarena između crnogorskih i italijanskih institucija u ovoj oblasti i istakao uvjerenje da će aktivnosti koje su u toku na ovom, kako je ocijenio izuzetno značajnom lokalitetu, nastaviti kako bismo zajedno doprinijeli njegovoj valorizaciji i turističkoj popularizaciji.

04.04.2018.

Generalni direktor Dajković na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope

Generalni direktor Dajković na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope

Danas je u Sarajevu održan sastanak Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope –unapređenje kulture za održivi razvoj, na kome je učestvovala crnogorska delegacija, koju je predvodio generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, Aleksandar Dajković. Bosna i Hercegovina, kao predsjedavajuća država, definisala je saradnju u oblasti muzejske djelatnost kao prioritet svog predsjedavanja.Sastanku, kojim je predsjedavao ministar civilnih poslova, Adil Osmanović, prisustvovali su predstavnici UNESCO, Savjeta Evrope i Evropske komisije. Aleksandar Dajković je u svom obraćanju istakao značaj regionalne saradnje i uspješnost zajedničkih projekata, a istakao je i ulogu saradnje sa pomenutim međunarodnim organizacijama. Dajković je takođe istakao spremnost Crne Gore da u kontinuitetu podržava jačanje regionalne saradnje, što potvrđuje i spremnost Vlade Crne Gore da pomogne saniranje klizišta na Tjentištu, spomen obilježju koje je simbol zajedničke borbe država bivše Jugoslavije za slobodu i uzivišene ideale.

02.04.2018.

Poziv za uključivanje u obilježavanje Dana i Noći muzeja 2018

Ministarstvo kulture poziva sve nacionalne i lokalne institucije iz oblasti kulture da se 18. i 19. maja 2018. godine uključe u obilježavanje međunarodnih manifestacija Dan i Noć muzeja, koje se realizuju u okviru Evropske godine kulturne baštine.

29.03.2018.

Bokeljska mornarica će biti kandidovana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva

Bokeljska mornarica će biti kandidovana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva

Vlada Crne Gore je usvojila na današnjoj sjednici Nominacioni dosije za upis Bokeljske mornarice na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Priprema Nominacionog dosijea za upis Bokeljske mornarice na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine počela je u martu prošle godine, kada je formirana Radna grupa. Cijeneći da je učešće lokale zajednice od posebnog značaja za definisanje mjera, ali i samo formulisanje Nominacionog dosijea, u njegovu pripremu je bila uključena i lokalna zajednica.