Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Национална комисија за УНЕСЦО Црне Горе, Програм партиципације 2012-2013. године

УНЕСЦО одобрио 10.000 америчких долара за пројекат “Презентација и уређење археолошког локалитета Дукља”

Датум објаве: 08.07.2013 12:30 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У оквиру конкурса Националне комисије за УНЕСЦО Црне Горе за Програм партиципације 2012-2013. године, генерална директорка УНЕСЦО, Ирина Бокова одобрила је пројекат “Презентација и уређење археолошког локалитета Дукља” у износу од 10.000 америчких долара.

Партнери у имплементацији пројекта су ,,ЈУ Музеји и галерије`` Подгорица и Историјски институт Црне Горе, а пројектом се планира, осим активности на уређењу самог локалитета и припреме бројних публикација, формирање електронске библиотеке која ће бити доступна истраживачима широм свијета. 

Главни циљ пројекта ”Презентација и уређење археолошког локалитета Дукља” је упознавање домаће и међународне јавности са најзначајнијим археолошким локалитетом у Црној Гори, успостављање стручне и научне базе за даљи наставак истраживања локалитета и стварање услова за стављање Дукље у туристичку понуду Подгорице и Црне Горе. Будући да културни туризам постаје један од најзначајнијих сегмената туристичке понуде Црне Горе, Дукља као највећи и најзначајнији археолошки локалитет доприноси позитивној слици о културној баштини Црне Горе, иако још увијек нема потребне услове за потпуну туристичку валоризацију. Пројекат ”Презентација и уређење археолошког локалитета Дукља” учиниће познатим и препознатљивим у међународним оквирима овај археолошки локалитет, као и његове научне и стручне потенцијале, и допринијеће представљању укупне културне баштине Црне Горе.

Сви одобрени пројекти у оквиру Програма партиципације подлијежу одредбама прописаним у документу 36Ц/Резолуција 69. Пројекти морају бити усклађени са УНЕСЦО глобалним приоритетима и поштовати принципе родне равноправности у свим фазама имплементације и евалуације пројеката. 

Ово је трећи црногорски пројекат који је одобрен у оквиру наведеног програма, након што је УНЕСЦО додијелио 34.000 долара за пројекат „Ка прекограничном резервату биосфере Скадарског језера", у реализацији НВО Греен Хоме и Института за заштиту природе у Албанији, а у 26.000 долара за пројекат "Интерактивни центри за рано и предшколско образовање" који реализује Министарство просвјете Црне Горе.