Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Одржана радионица “Одрживи туризам као покретач развоја у историјским градовим“

Одржана радионица “Одрживи туризам као покретач развоја у историјским градовим“
Датум објаве: 18.07.2013 14:19 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У Министарству културе данас је одржана радионица “Одрживи туризам као покретач развоја у историјским градовим“ у оквиру израде Стратешке процјене утицаја развоја туризма на културно насљеђе у Пријестоници Цетиње.

Методологија израде стратешке процјене развијена је оквиру реализације пројекта „Просторно планирање и управљање за побољшање културне баштине у Југоисточној Европи“ - ЦХЕРПЛАН, који за циљ има обезбијеђење чврсте основе за синергију између очувања културне баштине и социо-економског развоја, поспјешујући усвајање модерног приступа просторном планирању широм Југоисточне Европе.

У Црној Гори, пројектом ЦХЕРПЛАН обухваћено је Историјско језгро Цетиња, за које ће бити израђен сета докумената за очување и управљање културном баштином подручја.

У оквиру радионице заинтересоване стране дале су своје виђење предности, мана, шанси и пријетњи који се односе на Пријестоницу Цетиње као туристичку дестинацију.

Такође, размотрале су се и граничне вриједности различитих индикатора који ће помоћи да се препознају границе развоја туризма које Цетиње и његово вриједно културно наслеђе неће довести у опасност, а да се истовремено искористе предности које туризам може донијети граду.

Нацрт Стратешке процјене биће завршен до краја јуна, када ће бити дистрибуиран заинтерсованим странама на увид и сугестије.