Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Манифестација „Језеро, баштина и иновације“ од 19-22. септембра на Скадарском језеру

Манифестација „Језеро, баштина и иновације“ од 19-22. септембра на Скадарском језеру
Датум објаве: 19.09.2013 10:53 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУМинистарство културе Црне Горе у оквиру реализације пројекта ЦУЛТЕМА у периоду од 19-22. септембра у региону Скадарског језера, организује низ активности под називом „Језеро, баштина и иновације“.

Први дио манифестације почеће у четвртак 19. септембра у селу Годиње, гдје ће бити одржана тродневна студентска радионица на тему Мапирање тематских стаза и специфична туристичка сигнализација Годиња, а све у циљу препознавања значајних тачака у самом Годињу које третирају културно-историјске, архитектонске, гастрономске и друге туристичке вриједности локалитета. Између осталог, у току трајања радионице биће конципиране тематске стазе локалитета, детаљно разрађени тематски пунктови, те креирано идејно рјешење инфо система за тематске стазе. 

Другог дана манифестације 21. септембра на Вирпазару ће бити уприличен заједнички догађај са Центром за иницијативе из области одрживог туризма (ЦСТИ), како би се заокружила идеја о Скадарском језеру као синергији културног и природног насљеђа, традиције и туризма. У оквиру овог сегмента, у период од 11 до 15х биће организовано неколико активности : изложба сувенира, употребних предмета и мурала од рециклиране пластике насталих у оквиру пројекта “Умјетност, пластика, рециклажа” које спроводи ЦСТИ, затим дјечји програм, а биће организована и изложба домаћих производа и сувенира из региона Скадарског језера као и дегустација традиционалних јела. За пројектне партнере из других земаља биће организова обилазак неких од културних добара са листе приоритета за пројекат Цултема (Бесац, Лесендро, Грможур, Годиње…)

На самом крају, централни догађај биће организован 22. септембра на тврђави Жабљак Црнојевића са почетком од 17х. Циљ активности је промоције пројектних територија и културних добара у оквиру пројекта Цултема уз учешће партнерских организација из Италије, Грчке, Румуније и Бугарске. Посебно ће бити представљена баштина Скадарског језера, културна добара са листе приоритета, са акцентом на Жабљак Црнојевића и документа која су за локалитет израђени у оквиру пројекта (Студија изводљивости и Бизнис план за Жабљак Црнојевића). У оквиру догађаја биће још једном приказан филм Чувари старих заната, а презентоваће се и прелиминарни резултати тродневне радионице одржане на Годињу. За госте ће бити приређен пригодан музички програм и коктел.

Манифестација се организује у оквиру пројекта Културне вриједности за одрживо територијално управљање и маркетинг – ЦУЛТЕМА који се имплементира у оквиру СЕЕ програма који је финансиран од стране ЕУ, посредством Делегације ЕУ у Црној Гори.