Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Почиње обиљежавање манифестације Дани европске баштине 2013.

Сјутра у Министарству културе округли сто на тему Културна баштина - између теорије и праксе – црногорско и француско искуство

Сјутра у Министарству културе округли сто на тему Културна баштина - између теорије и праксе – црногорско и француско искуство
Датум објаве: 28.11.2013 13:47 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У оквиру ,,Дана европске баштине 2013.`` Министарство културе и Фондација Петровић Његош, у сарадњи са Француским институтом у Црној Гори, Школом Шајо из Париза (Ецоле де Цхаиллот де Парис), Управом за заштиту културних добара и НВО Еxпедитио из Котора, организују округли сто на тему Културна баштина - између теорије и праксе – црногорско и француско искуство у петак, 29. новембра, са почетком у 10 сати.

Округли сто, посвећен црногорском и француском искуству у заштити и очувању културне баштине, један је од програма којим Министарство културе обиљежава овогодишње Дане европске баштине.

Уводну ријеч имаће Лидија Љесар, генерални директор Директората за културну баштину Министарства културе, принц Никола Петровић Његош и Александар Богдановић, градоначелник Пријестонице Цетиње.

У оквиру округлог стола предавање ће одржати Бенжамен Мутон, главни архитекта историјских споменика у Француској, предавач у Школи Шајо и потпредсједник ИЦОМОС, и говориће о томе како сачувати, рестаурирати и валоризовати архитектонско насљеђе, али и о француској експертизи у овој области, кроз обуке Школе Шајо.

У 18 сати у Згради бившег француског посланства отвориће се изложба на којој ће бити презентовани резултати архитектонског истраживања Зграде бившег француског посланства. Овај пројекат је реализовала НВО ЕXПЕДИТИО у оквиру пројекта Љубљански процес – рехабилитација нашег заједничког насљеђа који земље региона реализују уз подршку Европске комисије, Савјета Европе и Савјета за регионалну сарадњу.

Овдје можете пронаћи више информација о округлом столу, учесницима као и о манифестацији Дани европске баштине .