Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Најављен програм обиљежавања стогодишњице рођења Михаила Лалића

Најављен програм обиљежавања стогодишњице рођења Михаила Лалића
Датум објаве: 02.10.2014 14:26 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Данас је у Министарству културе одржан прес на којем је представљен програм обиљежавања стогодишњице рођења Михаила Лалића, који ће бити реализован у Андријевици и Беранама, 6. и 7. октобра 2014.

На пресу су говорили Драгица Милић, генерални директор Директората за културно-умјетничко стваралаштво Министарства културе, Драган Радуловић, предсједник Матице црногорске и Горан Дринчић, продекан за науку Факултета за црногорски језик и књижевност.

Обраћајући се присутнима, генерална директорка Милић нагласила је да је ова манифестација доказ да Црна Гора баштини богату традицију културно-умјетничког стваралаштва, чији је универзални карактер потврђен чињеницом да је УНЕСЦО уврстио стогодишњицу рођења Михаила Лалића у календар интернационалних јубилеја које ће подржати у 2014. години. “Подршка УНЕСЦО-а потврђује и на наднационалном нивоу значај Лалићевог стваралаштва за успостављање црногорског идентита у његовом савременом облику, и то у односу на слободарске и антифашистичке тежње које су формирале црногорско национално биће у XX вијеку”.

Драган Радуловић рекао је да је Матица црногорска, у склопу бриге за културу сјећања на знаментите личности црногорске историје и културе, изабрала да обиљежи јубилеј у сарадњи са другим црногорским институцијама културе, на првом мјесту са Факултетом за црногорски језик и књижевност, те Министарством културе, Националном библиотеком „Ђурђе Црнојевић“, Црногорском кинотеком и општинама Беране и Андријевица. “Лалић је данас више него потребан, будући да и умјетничким дјелом и вриједностима које то дјело изражава, представља ослонац који је више него релевантан за разумијевање савременог тренутка,” истакао је Радуловић.

Горан Дринчић, продекан за науку Факултета за црногорски језик и књижевност, подсјетио је да ће програм обиљежавања 100 година од рођења Михаила Лалића укључити низ активности, којима ће се живот и дјело овог великана црногорске књижевности представити како са књижевно-теоријског аспекта, тако и историографског и филмског. На научном скупу, који ће се одржати на Лалићев рођендан у Центру за културу Андријевице, учествоваће еминентни ствараоци из црногорског научног и културног миљеа, а у оквиру програма биће представљено и заједничко издање Факултета и Матице црногорске Лалићеве био-библиографије, са више од 6500 јединица, као и “Поетика романа Михаила Лалића” аутора Крста Пижурице.

Програм је употпуњен и филмским омажом у центрима за културу Андријевице и Берана, од 7. до 10. октобра, у организацији Црногорске кинотеке, као и изложбом књига Михаила Лалића и литературе о њему, коју организује Национална библиотека “Ђурђе Црнојевић”.

Позивницу можете преузети овдје.