Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Министарству културе обиљежени Дани европске баштине

У Министарству културе обиљежени Дани европске баштине
Датум објаве: 13.10.2014 11:23 | Аутор: Министарство културре

Испис Штампај страницу


МКУУ петак, 10. октобра 2014. године, у Министарству културе је одржана манифестација Дани европске баштине, под слоганом "Нематеријална културна баштина".

У оквиру Дана европске баштине, у Министарству је организован округли сто на тему "Популаризација и презентација нематеријалне културне баштине Црне Горе", затим премијера документарног филма "Живо насљеђе" и концерт Штјефана Ујкића.

Уводно излагање на округлом столу, на тему "Вриједности нематеријалне културне баштине", имала је мр Лидија Љесар, генерална директорка Директората за културну баштину. Она је нагласила да је од 2010. године, од када је ратификована УНЕСЦО Конвенција и усвојен Закон о заштити културних добара спроведено стручно рекогносцирање постојећих нематеријалних добара, у оквиру којег је пописано више од 250 елемената нематеријалне баштине, а нематеријална добра Бокељшка морнарица, Добротска чипка, Фашинада, Култ Светог Владимира, Традиција израде чунова на Скадарском језеру и Бокељшка ноћ, су добили статус нематеријалног културног добра Црне Горе.

Мр Анастазија Мирановић, директорка Управе за заштиту културних добара, говорила је на тему "Нематеријална културна баштина у културном туризму" и истакла да повезивање културе и туризма представља један од главних услова за валоризацију туристичких потенцијала Црне Горе.

На округлом столу су учествовали: Нада Радовић, која је представила начин израде Добротске чипке, Илија Радовић, који је говорио о традицији Бокељшке морнарице, Миленко Пасиновић, који се осврнуо на традицију Фашинаде, Горан Андровић, који је присутне упознао са Култом Светог Владимира, Снежана Вукотић, која је представила традицију израде чунова на Скадарском језеру и Каролина Радуловић, која је представила традицију Бокељшке ноћи. На округлом столу је, поред шест заштићених нематеријалних културних добара, представљен и пројекат Евидентирања и рекогносцирања нематеријалне културне баштине, а којим је евидентирано више од 200 нематеијалних елемената широм Црне Горе, о којем су говориле Милица Мартић, Милица Николић, мр Добрила Поповић и Тања Вујовић, савјетнице у Министарству културе и Управи за заштиту култуних добара.

Премијерно приказани филм "Живо насљеђе", урађен у продукцији Мебиус филма и ТВ Будва, под покровитељством Министарста културе, говори о шест законом заштићених нематеријалних културних добара (традиција Бокељшке морнарице, Добротска чипка, Култ Светог Владимира, Фашинада, Израда чунова на Скадарском језеру и Бокељшка ноћ), уз општи осврт на нематеријалну културну баштину Црне Горе. На премијери је говорила мр Лидија Љесар, генерална директорка Директората за културну баштину, и др Драган Кларић, директор РТВ Будва.

Након премијере филма, Штјефан Ујкић, самоуки интерпретатор традиционалних аерофоних музичких инструмената, је једночасовним концертом, извођењем на аерофоним лабијалним инструментима, свиралама различитих димензија и формата као што су: фруле, фрулице, гајде, двојнице, дипле, кавал, извео традиционалне нумере музичке баштине Црне Горе и региона.

Овдје можете преузети обраћање генералне директорке Љесар, на тему "Вриједности нематеријалне културне баштине".