Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министарство културе организује Генералну скупштину европске Културне руте “Путеви вина” акредитоване од Савјета Европе

Датум објаве: 13.12.2014 12:46 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Министарство културе и Министарство пољопривреде и руралног развоја 13. и 14. децембра 2014. године организују Генералну скупштину европске Културне руте “Путеви вина”, акредитоване од Савјета Европе.

 

На годишњој Генералној скупштини организације, која ће се се одржати на Факултету за културу и туризам, Универзитета Доња Горица, у недјељу, 14. децембра, у 9 сати, говориће Лидија Љесар, генерална директорица Директората за културну баштину.

 

У оквиру боравка у Црној Гори, представници Руте ће посјетити објекат Винског подрума “Шипчаник”, гдје ће са представницима компаније "Плантаже" разговарати о моделима сарадње у оквиру винског туризма.

 

Црна Гора је члан Проширеног дјелимичног споразума (ЕПА) у оквиру програма Културне руте, од 01. јануара 2011. године.

 

Програм Културне руте је покренут од стране Свјета Европе 1987. године. Циљ програма је да се покаже како су кроз просторе и времена, културе различитих земаља  у Европи доприносиле заједничкој културној баштини. Културне руте спроводе у дјело темељна начела Савјета Европе: људска права, културну демократију, културну разноликост и идентитет и међусобну размјену.

 

Културна рута "Путеви Вина" (Итер Витис) је фокусирана на валоризацију виноградарског пејзажа као дестинације одрживог туризма, и на вино као битан елемент европског идентитета. Ова рута допринпоси стварању економских потенцијала за локално становништво и самим тим повољнијих пласмана производа - вина. Нарочито се бави историјом и животом људи на виноградарским просторима, карктеристикама и врстама винове лозе, изгледом природног пејзажа, те производним условима. До сада су овој културној рути приступиле сљедеће земље: Јерменија, Арзебејџан, Хрватска, Француска, Грузија, Њемачка, Грчка, Мађарска, Италија, Малта, Молдавија, Португал, Румунија, Словенија, Шпанија, Македонија.

 

Боравак делагата културне руте је организован у сарадњи са компаније "Плантаже" и Факултетом за културу и туризам, Универзитета Доња Горица.