Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министру Горановићу уручен први примјерак црногорско-македонског и македонско-црногорског рјечника

Министру Горановићу уручен први примјерак црногорско-македонског и македонско-црногорског рјечника
Датум објаве: 27.09.2016 12:35 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Павле Горановић, министар културе, данас је на Цетињу разговарао са Ремзом Скендеровићем, аутором првог црногорско-македонског и македонско-црногорског рјечника.
Министарство културе Црне Горе пружило је финансијску подршку изради овог ријечника, који садржи више од 30000 ријечи, датих у свом основном облику  и представљених одговарајућим лексичким еквивалентима у оба смјера.
Министар Горановић је у разговору са аутором Скендеровићем казао да је објављивање оваквог рјечника најбољи начин трајног повезивања двије културе и симбол разумијевања црногорског и македонског народа, те да је стога било сасвим очекивано да Министарство културе подржи пројекат његове израде.
Скендеровић је захвалио на подршци Министарства, а прве примјерке рјечника уручио је министру  Горановићу. Он је напоменуо да је овим рјечником обухваћена лексика свих области живота  која је у тренутној  употреби.
„Објављивање овог рјечника представља значајан допринос обогаћивању македонске и црногорске лексикографске науке и оснаживању  дугогодишњих македонско црногорских веза’’, казао је Скендеровић.
Ремзо Скендеровић је и аутор црногорско словеначког и словеначко црногорског рјечника објављеног прошле године уз финансијску подршку Министарства културе.