Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Поморском музеју одржана презентација водича на Брајевом писму

У Поморском музеју одржана презентација водича на Брајевом писму
Датум објаве: 28.09.2016 09:43 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У Поморском музеју Црне Горе синоћ је одржана презентација водича Поморског музеја на Брајевом писму. Овај догађај био је сегмент програма Дана европске баштине 2016. који се организују од 26. до 30. септембра.
На презентацији је говорио Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину у Министарству културе, а присутнима се обратила и Милева Пејаковић Вујошевић, директорица Поморског музеја, као и аутор пројекта, Илија Млинаревић.
“Водич Поморског музеја на Брајевом писму, а прије њега прилагођавање дијела музејског материјала особама са инвалидитетом, важан су допринос реализацији принципа једнаког права на културу, на културно насљеђе, што је, подсјетићу, и један од полазних принципа Програма развоја културе”, казао је директор Директората за културну баштину, Дајковић. Он је нагласио да је Црна Гора потврдила низ конвенција и других међународних правних инструмената, којима се обавезала да ће тежити омогућавању културних садржаја свим њеним грађанима. “Због тога је вечерашњи догађај изузетно битан стимуланс осталим чиниоцима културног живота у Црној Гори”, додао је Дајковић.
Директорица Поморског музеја, Милева Пејаковић Вујошевић изразила је задовољство што је овим пројектом проширена циљна група ове институције и казала да је грађа Поморског музеја важан дио националног културног насљеђа.
Водич Поморског музеја Црне Горе на Брајевом писму је пројекат којим се слијепим и слабовидим лицима омогућава да се први пут упознају са богатом поморском историјом Црне Горе и као такав је значајан за развој доступности овдашњег културног насљеђа. Уз слијепе и слабовиде особе, циљна група су и удружења и државне институције које се баве едукацијом и интеграцијом ове високо рањиве популације.
Издавач водича на Брајевом писму је Поморски музеј Црне Горе, а пројекат је подржан кроз Програм заштите и очувања културних добара Министарства културе, за 2016. годину.
Министарство културе Министарство културе