Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Рожајама отворена изложба “Женска народна ношња рожајског краја”

У Рожајама отворена изложба “Женска народна ношња рожајског краја”
Датум објаве: 30.09.2016 12:31 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Александар Дајковић, директор Директората за културну баштину Министарства културе отворио је синоћ изложбу “Женска народна ношња рожајског краја” у Завичајном музеју „Ганића кула“ у Рожајама.

На отварању изложбе је говорио и Ејуп Нурковић, предсједник Општине Рожаје.

Изложба је дио програма манифестације „Дани европске баштине 2016“, међународне иницијативе у којој Црна Гора учествује већ девет година, уз подршку Министарства културе.

Отварајући изложбу“Женска народна ношња рожајског краја”, директор Александар Дајковић је истакао да се њоме на посредан начин указује на највећу вриједност тог подручја – културну хетерогеност која је, како је рекао, временом израсла у мултиетнички склад, као дио ширег мултиетничког склада Црне Горе.

„Баштинећи такве вриједности, народ рожајског краја своје духовно, нематеријално богатство и посебност преносио је, природно, и на материјално, о чему свједочи јединствена група експоната у виду женске народне ношње, која представља егземплар складне испреплетаности различитих култура“ рекао је Дајковић. Он је додао да сегменти наше материјалне културне баштине какве су у Рожајама изложене ношње, подсјећају на суштинске вриједности које посједујемо, дајући посебан допринос разумијевању културолошких посебности и разлика које црногорски народ чине богатим. „Управо су то темељи на којима чврсто стоји мултикултуралност Црне Горе, чему град Рожаје даје посебан допринос“, рекао је Дајковић.

Изложба “Женска народна ношња рожајског краја” ће бити отворена дестак дана, а улаз на све програме у оквиру „Дана европске баштине 2016“ је слободан.