Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Održana radionica „Zaštita i promocija podvodne kulturne baštine – nacionalna i regionalna iskustva“

Održana radionica „Zaštita i promocija podvodne kulturne baštine – nacionalna i regionalna iskustva“
Datum objave: 24.11.2016 10:52 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


U Ministarstvu kulture je završena trodnevna radionica na temu „Zaštita i promocija podvodne kulturne baštine – nacionalna i regionalna iskustva“.

Učesnici radionice konstatovali su da su aktivnosti koje Ministarstvo kulture sprovodi sa Zajedničkim operativnim timom, kojeg čine predstavnici Uprave pomorske sigurnosti, Mornarice Vojske Crne Gore i Sektora Jug Granične policije, na sprovođenju monitoringa nad lokalitetima podvodne kulturne baštine dobar primjer interresorne saradnje. Ipak, dosadašnje aktivnosti su tek početak u ovoj, kako je ocijenjeno, kompleksnoj i zahtjevnoj oblasti.

Zaključeno je da se nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, o sprovođenju zajedničkih aktivnosti na zaštiti i prezentaciji podvodne kulturne baštine, i međuinstitucionalnih ugovora između JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, stvoriti mogućnosti za sprovođenje zajedničkih aktivnosti na ovom planu, kao i definisanje zajedničkih projekata iz oblasti podvodne kulturne baštine.

Na radionici su učestvovali predstavnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (UNESCO-v centar II kategorije), Uprave za zaštitu kulturnih dobara, JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Uprave pomorske sigurnosti.


MKU