Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Susret ministra Ljumovića sa predstavnicima Bokeljske mornarice

Susret ministra Ljumovića sa predstavnicima Bokeljske mornarice
Datum objave: 10.02.2017 15:38 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture, prof. mr Janko Ljumović, primio je danas predstavnike Bokeljske mornarice: prof. dr Antuna Sbutegu, admirala Bokeljske mornarice, Iliju Radovića, viceadmirala i Aleksandra Dendera, predsjednika Upravnog odbora.

Istaknuto je da je Bokeljska mornarica jedno od najkompleksnijih i najreprezentativnijih nematerijalnih dobara Crne Gore, zbog čega će biti predmet izrade prvog nominacionog dosijea za upis kulturnog dobra na Reprezentativnu listu nmeaterijalne kulturne baštine čovječanstva. Proces upisa će otpočeti radionicom sa UNESCO ekspertima koja će biti održana na Cetinju, od 07-11. marta, a pomoć od UNESCO očekuje se i za specifične segemente očuvanja Bokeljske mornarica, poput radionica posvećenih očuvanja tradicionalnih tehnika ukrašavanja nošnje i oružja.

Sastanak, kome su prisustvovali i generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, mr. Aleksandar Dajković i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Milica Nikolić, bio je prilika da se sagledaju modeli unapređenja saradnje između Ministarstva kulture i Bokeljske mornarice, kroz različite aspekte njenog djelovanja, a u cilju postizanja njene adekvatne valorizacije.