Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Сусрет министра Љумовића са представницима Бокељске морнарице

Сусрет министра Љумовића са представницима Бокељске морнарице
Датум објаве: 10.02.2017 15:38 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе, проф. мр Јанко Љумовић, примио је данас представнике Бокељске морнарице: проф. др Антуна Сбутегу, адмирала Бокељске морнарице, Илију Радовића, вицеадмирала и Александра Дендера, предсједника Управног одбора.

Истакнуто је да је Бокељска морнарица једно од најкомплекснијих и најрепрезентативнијих нематеријалних добара Црне Горе, због чега ће бити предмет израде првог номинационог досијеа за упис културног добра на Репрезентативну листу нмеатеријалне културне баштине човјечанства. Процес уписа ће отпочети радионицом са УНЕСЦО експертима која ће бити одржана на Цетињу, од 07-11. марта, а помоћ од УНЕСЦО очекује се и за специфичне сегементе очувања Бокељске морнарица, попут радионица посвећених очувања традиционалних техника украшавања ношње и оружја.

Састанак, коме су присуствовали и генерални директор Директората за културну баштину, мр. Александар Дајковић и генерална секретарка Црногорске националне комисије за УНЕСЦО, Милица Николић, био је прилика да се сагледају модели унапређења сарадње између Министарства културе и Бокељске морнарице, кроз различите аспекте њеног дјеловања, а у циљу постизања њене адекватне валоризације.