Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Сјутра отварање изложбе “Посебна је Црна Гора”

Сјутра отварање изложбе “Посебна је Црна Гора”
Датум објаве: 14.02.2017 11:10 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Природњачка изложба “Посебна је Црна Гора”, коју организују Министарство културе и Природњачки музеј Црне Горе биће отворена сјутра, 15. фебруара 2017. године у 18 сати, у Министарству културе на Цетињу.

Посебност Црне Горе, те јединствено богатсво биодиверзитета на тако малом географском подручју, у изложби ће бити посебно наглашено истицањем ријетких, ендемичних и реликтних врста у свим збиркама. На изложби ће премијерно бити изложена колекција руда које су регистроване на бројним локалитетима широм Црне Горе, а од којих су неке имале важну улогу у економском развоју Црне Горе.

Изложбом су осим презентације музејског материјала у трајању од 30 дана, предвиђена и одржавања посебних тематских предавања кустоса Природњачког музеја, а планирано је и гостујуће предавање еминентног стручњака из области херпетологије, др Катарине Љубисављевић. Распоред предавања можете преузети овдје.

Дио изложбе је и рад сликарке  Тијане Гордић "Горска башта", којег чине 24 слике малог формата, у техници акрилик на платну.

Културна баштина је један од важнијих идентитетских обиљежја државе, а у природњачким изложбама се преплићу вриједности културне и природне баштине који су нераскидиво везани. Црна Гора представља једно од најбогатијих подручја у Европи у погледу богатства био и гео-диверзитета, што је посљедица њеног јединственог географског положаја и геоморфолошке структуре.

Изложбу ће отворити проф. мр Јанко Љумовић, министар културе, а на отварању ће говорити и др Лидија Половић, директорица Природњачког музеја.