Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Охриду одржан састанак посвећен примјенама одлука Комитета за свјетску баштину УНЕСЦО

У Охриду одржан састанак посвећен примјенама одлука Комитета за свјетску баштину УНЕСЦО
Датум објаве: 06.06.2018 15:07 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Данас је у Охриду одржан састанак посвећен примјенама одлука Комитета за свјетску баштину УНЕСЦО, које се односе на Котор и Охрид.

Ријеч је о два подручја која дијеле сличне карактеристике, али и сличне политике када је у питању њихов статус на УНЕСЦО листи. Из тог разлога је процијењено да је добар тренутак да се организује састанак са свим релевантним доносиоцима одлука и националним комисијама за УНЕСЦО, како би се, заједничким снагама дефинисале приоритетне мјере дјеловања и размијенила позитивна искуства у управљању овим процесима.

Статус оба подручја је у претходном периоду био један од приоритета националних и локалних политика и овај помак је већ препознат од стране УНЕСЦО. Ипак, потребно је спровести још низ значајних мјера како би се испунили захтјеви које је УНЕСЦО поставио кроз одлуке Комитета.

Састанак је био прилика да се разговара о менаџмент плановима, мораторијумима, планским документима и урбанистичком притиску, а након овог састанка дефинисаће се и даљи кораци у имплементацији.

Црногорска делегација је била у саставу: Игор Вучинић, секретар Министарства културе, Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину, Бранко Недовић, потпредсједник Општине Котор и Милица Николић, генерална секретарка Црногорске националне комисије за УНЕСЦО.