Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Саопштење Министарства културе поводом оштећења гробова династије Петровић, у Цетињском манастиру

Датум објаве: 26.07.2018 18:31 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Због интересоваја више медија, поводом објављивања фотографија гробова династије Петровић, у Цетињском манастиру, Министарство културе користи прилику да саопшти следеће:

Управа за заштиту културних добара поднијела је пријаву Управи за инспекцијске послове, против НН лица, у вези са штетом на гробовима династије Петровић, који се налазе у Цетињском манастиру.

Према Закону о застити културних добара дрзалац културног добра дужан је да културно добро чува, правилно користи, редовно одржава и да благовремено спроводи друге прописане или утврдјене мјере заштите, као и да најкасније у року од осам дана, пријави Управи за заститу културних добара пријави сваку правну и физичку промјену на културном добру.

Недопустиво је да се наведено културно добро налази у таквом стању, усљед чега очекујемо брзу и одлучну реакцију по нашој пријави.

Немар према гробовима, у најмању руку показује и однос према династији Петровић и према црногорском насљедју и идентитету. Због тога, изражавамо наду да у будућности нећемо бити свједоци сличних опомињућих ситуација.