Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културну баштину

20.04.2018.

Свјетски дан књиге и ауторских права

Свјетски дан књиге и ауторских права Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“, Библиотека за слијепе и Народна библиотека „Радосав Љумовић“ укључују се у обиљежавање 23. априла Свјетског дана књиге и ауторских права. Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ у сарадњи с Народном библиотеком „Радосав Љумовић“ из Подгорице организује цјелодневни програм у оквиру којег ће бити одржан мини сајам цетињских издавача: Националне библиотеке, Отвореног културног форума и Факултета за црногорски језик и књижевност.

18.04.2018.

Обиљежен Међународни дан споменика и споменичких цјелина

Обиљежен Међународни дан споменика и споменичких цјелина

Данас је у Министарству културе обиљежен Међународни дан споменика и споменичких цјелина, под слоганом “Баштина за све генерације”. Отварајући догађај министар културе Александар Богдановић, је рекао: “Посебно истичем да се данашњи догађај реализује у оквиру Европске године културне баштине, у току које ће бити реализоване бројне активности у сарадњи са државама чланицама Европске Уније, а са циљем подизања свијести о значају историје и културних вриједности народа Европе.

17.04.2018.

Министар Богдановић и амбасадор Италије Зелиоли обишли Дукљу

Министар Богдановић и амбасадор Италије Зелиоли обишли Дукљу

Министар културе Александар Богдановић и Њ. Е. Лука Зелиоли, новоименовани амбасадор Републике Италије обишли су данас археолошки локалитет Дукља на којем су у току истраживања која истраживачи из Црне Горе спроводе у сарадњи са Националним истраживачким савјетом Италије ЦНР. Амбасадор Целиоли је изразио задовољство одличном сарадњом која је остварена између црногорских и италијанских институција у овој области и истакао увјерење да ће активности које су у току на овом, како је оцијенио изузетно значајном локалитету, наставити како бисмо заједно допринијели његовој валоризацији и туристичкој популаризацији.

04.04.2018.

Генерални директор Дајковић на састанку Савјета министара културе Југоисточне Европе

Генерални директор Дајковић на састанку Савјета министара културе Југоисточне Европе

Данас је у Сарајеву одржан састанак Савјета министара културе Југоисточне Европе –унапређење културе за одрживи развој, на коме је учествовала црногорска делегација, коју је предводио генерални директор Директората за културну баштину, Александар Дајковић. Босна и Херцеговина, као предсједавајућа држава, дефинисала је сарадњу у области музејске дјелатност као приоритет свог предсједавања.Састанку, којим је предсједавао министар цивилних послова, Адил Османовић, присуствовали су представници УНЕСЦО, Савјета Европе и Европске комисије. Александар Дајковић је у свом обраћању истакао значај регионалне сарадње и успјешност заједничких пројеката, а истакао је и улогу сарадње са поменутим међународним организацијама. Дајковић је такође истакао спремност Црне Горе да у континуитету подржава јачање регионалне сарадње, што потврђује и спремност Владе Црне Горе да помогне санирање клизишта на Тјентишту, спомен обиљежју које је симбол заједничке борбе држава бивше Југославије за слободу и узивишене идеале.

02.04.2018.

Позив за укључивање у обиљежавање Дана и Ноћи музеја 2018

Министарство културе позива све националне и локалне институције из области културе да се 18. и 19. маја 2018. године укључе у обиљежавање међународних манифестација Дан и Ноћ музеја, које се реализују у оквиру Европске године културне баштине.

29.03.2018.

Бокељска морнарица ће бити кандидована на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства

Бокељска морнарица ће бити кандидована на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства

Влада Црне Горе је усвојила на данашњој сједници Номинациони досије за упис Бокељске морнарице на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства. Припрема Номинационог досијеа за упис Бокељске морнарице на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине почела је у марту прошле године, када је формирана Радна група. Цијенећи да је учешће локале заједнице од посебног значаја за дефинисање мјера, али и само формулисање Номинационог досијеа, у његову припрему је била укључена и локална заједница.

22.03.2018.

Листа кандидата који су положили стручни испит

Стручни испит за стицање стручних звања за вршење послова библиотечке дјелатности, који је организован 22. и 23. фебруара 2018. године положили су сљедећи кандидати:

22.03.2018.

Листа кандидата који су положили стручни испит

Стручни испит за стручна звања за вршење послова конзерваторске, музејске, и архивске дјелатности, који је организован 20. и 21. фебруара 2018. године положили су сљедећи кандидати:

21.03.2018.

Фото конкурс „Наша културна баштина – европско насљеђе“

Фото конкурс „Наша културна баштина  – европско насљеђе“

Делегација Европске уније у Црној Гори и ЕУ Инфо центар расписали су конкурс за најбољу фотографију на тему културне баштине. Конкурс, под називом „Наша културна баштина – европско насљеђе“ организује се поводом обиљежавања 9. маја Дана Европе, а у контексту 2018. Европске године културне баштине.

14.03.2018.

Министар Богдановић са члановима Државне комисије за праћење ревизије у Народном музеју: Од Државне комисије се очекују значајни резултати

Министар Богдановић са члановима Државне комисије за праћење ревизије у Народном музеју: Од Државне комисије се очекују значајни резултати

Министар културе Александар Богдановић састао се данас са члановима Државне комисије за надзор над поступком ревизије музејског материјала и музејске документације Јавне установе Народни музеј Црне Горе. Предсједник Комисије др Александар Чиликов упознао је министра Богдановића са темама о којима је разговарано и закључцима са прве сједнице Комисије одржане 9. фебруара на Цетињу. Како је истакао предсједник Комисије Чиликов, утврђена је методологија на основу које ће Комисија вршити мониторинг над ревизионим поступком у Народном музеју и договорени наредни кораци у поступку.