Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Брисел: У Европском Парламенту отворена изложба црногорских умјетника

Брисел: У Европском Парламенту отворена изложба црногорских умјетника
Датум објаве: 02.10.2013 12:27 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУУ галеријском простору Европског Парламента у Бриселу синоћ је отворена изложба савремене црногорске умјетности под називом “Присутности – зоне илузије” реализована сарадњом Министарства културе, Сталне мисије Црне Горе при Европској Унији и Алијансе Либерала и Демократа за Европу.

Амбасадор Иван Лековић, шеф Сталне мисије Црне Горе при Европској Унији отварајући изложбу изразио је задовољство сарадњом на реализацији изложбе и истакао значај културе у процесу европских интеграција. Подсјетио је на важност предстојећег отварања Поглавља 23 и 24 у оквиру преговора о приступању Црне Горе Европској Унији.

Амбасадор Лековић је казао да изложба носи оригиналност и савременост црногорских умјетника те тако и одражава тежње грађана Црне Горе да се још више приближе Европи

На отварању се великом броју присутних представника дипломатских мисија обратио и Иво Вајгл Еуропосланик из Групе АЛДЕ - Алијансе Либерала и Демократа за Европу, и истакао да му је као великом пријатељу Црне Горе посебно задовољство да у Европском Парламенту буду представљене изванредне идеје младих умјетника кроз ову неконвенционалну поставку.

У Бриселу су постављена дјела ликовних умјетника млађе генерације, 26 радова новије продукције насталих претходене и почетком ове године, а којима се промишља кроз форме и у контексту изван класичног израза и конвенционалне умјетничке праксе.

Заступљени су радови Наталије Вујошевић, инсталација под називом “Циркус” и серија од четири рада из циклуса “Мини голф” у техници цртеж на дрвеном панелу, Игора Ракчевића који је представио четири рада у техници стенсил, а из циклуса “С анђелима”, Тадије Јаничића који излаже полиптих “Медвједи” рађен у техници уље на платну, као и осам дигиталних принтова Јоване Вујановић из серије “Ефемера”, те слика у техници уље на платну Дамира Хоџића.

Кустос изложбе био је Борис Абрамовић, савјетник за ликовну умјетност у Директорату за културно умјетничко стваралаштво.