Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Црна Гора приступила програму “Европа за грађане 2014 – 2020”

Црна Гора приступила програму “Европа за грађане 2014 – 2020”
Датум објаве: 28.10.2014 11:54 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУШеф Мисије Црне Горе при ЕУ Иван Лековић и генерални директор Директората за комуникације Европске комисије Грегори Полгер потписали су јуче у Бриселу споразум о приступању Црне Горе програму “Европа за грађане 2014-2020”.

“Европа за грађане 2014–2020” има за циљ приближавање Европе њеним грађанима и омогућивање њиховог активног учешћа у изградњи и остваривању европских идеала и мисије. Уз право на коришћење средстава из фонда од око 186 милиона еура, црногорски цивилни сектор, локалне самоуправе и образовне институције ће у наредном седмогодишњем периоду имати могућност укључивања у активности транснационалне сарадње и активног ангажмана у креирању ЕУ политика, доприносећи на овај начин развоју осјећаја припадности на нивоу Уније и унапређујући процес европских интеграција.

У оквиру двије тематске цјелине Програма – “Европско сјећање” и “Демократски ангажман и грађанско учешће”, биће расписивани на годишњем нивоу сљедећи конкурси: Европско сјећање, Братимљење градова, Мреже градова и Пројекти организација цивилног друштва, и то у јуну и/или септембру мјесецу.

У складу са пропозицијама споразума, Министарство културе основало је и Контакт тачку за “Европу за грађане 2014 – 2020” као имплементационо тијело задужено за пружање подршке потенцијалним корисницима у процесу подношења пројектних приједлога и промоцију Програма на националном нивоу.

Контакт особа - Ана Савјак
Е-маил: ана.савјак@мку.гов.ме
Тел: +382 41 232 583