Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

U Nikšiću predstavljen repertoar za novembar i najavljen početak 11. Međunarodnog festivala glumca, Nikšić 2014.

U Nikšiću predstavljen repertoar za novembar i najavljen početak 11. Međunarodnog festivala glumca, Nikšić 2014.
Datum objave: 30.10.2014 14:24 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Danas, 30. oktobra 2014. godine, u "Gradskoj kući" u Nikšiću, održan je pres povodom predstavljanja novembarskog repertoara Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću i početka 11. Međunarodnog festivala glumca, Nikšić 2014.

Programskim repertoarom za novembar predviđeno je 24 programa i to: 3 izložbe; 7 pozorišnih predstava, 2 muzička programa; 8 autorskih i književnih večeri i 4 filmske projekcije.

Na presu su govorili: Goran Bulajić, umjetnički direktor 11. Međunarodnog festivala glumca, Nikšić 2014, Vojo Krivokapić, direktor JU “Zahumlje”, Dragica Milić, pomoćnica ministra kulture za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Milorad Jovanović, potpredsjednik za kulturu u Opštini Nikšić, te Slobodanka Roganović, šefica Službe predsjednika Opštine Nikšić kao moderatorka, a detaljniji osvrt na sadržinu repertoara Programa za novembar, dala je Maja Kecojević, članica koordinacionog tima.

Posebna pažnja poklonjena je obnovi Međunarodnog festivala glumca. O njegovom značaju govorili su Milorad Jovanović i Goran Bulajić, ističući zadovoljstvo što je Nikšićanima vraćen jedan veliki festival, a lokalnoj i nacionalnoj kulturnoj sceni ozbiljna manifestacija koju je neophodno očuvati. Oni su istakli da su predstave koje će se naći na Sceni 213 u okviru 11. Međunarodnog festivala glumca, Nikšić 2014. u periodu od 3. do 8. novembra, pažljivo selektovane, najprije na osnovu svog kvaliteta i kvaliteta glumačkog izraza u njima, što je osnovno kad je u pitanju program jednog festivala koji se bavi upravo glumcem, a u obzir su uzeti i tehnički i finansijski aspekti, te je sve na optimalan način uobličeno u ovogodišnju festivalsku cjelinu.

Vojo Krivokapić, direktor JU “Zahumlje”, koje je uz JU “Nikšićko pozorište” organizator ovog festivala, predstavio je njegov sadržaj, predstave koje će se igrati u Nikšiću i različite festivalske programe.

Dragica Milić, pomoćnica ministra kulture istakla je da je i ovaj projekat dio velikog, četvorogodišnjeg projekta, Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, koji je pokrenula Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva kulture. Program ima za cilj unapređenje kulturnog života Nikšića, grada koji baštini dugu i značajnu kulturnu tradiciju. Zato je Milić najavila da će na kraju godine biti održana posebna konferencija na kojoj će biti predstavljeni dosadašnji rezultati Programa i dometi koje je ovaj kulturni projekat dosegnuo od početka realizacije.

Maja Kecojević, koordinatorka Programa, predstavila je najinteresantnije segmente novembarskog repertoara i pozvala publiku da isprati programe, a Slobodanka Roganović, šefica Službe predsjednika Opštine Nikšić je zahvalila svim institucijama na saradnji, uz poseban ponos ističući obnavljanje Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MKU

MKU