Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Otvorena izlozba u Rijeci „Koegzistencija: za novi jadranski koine“

Otvorena izlozba  u Rijeci „Koegzistencija: za novi jadranski koine“
Datum objave: 24.11.2014 16:19 | Autor: Ministarstvo kulturre

Ispis Štampaj stranicu


U petak, 20. novembra u Rijeci, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je izložba savremene umjetnosti „Koegzistencija: za novi jadranski koine“ koju će riječka publika moći da pogleda do 6. decembra 2014. godine.

Na otvaranju izložbe govorio je predstavnik Ministarstva kulture Crne Gore, Boris Abramović, savjetnik u Ministarstvu za likovnu oblast. On je istakao da je savremena umjetnost savršen medij za spajanje, suživot i zajedničko promišljanje i istakao dobra iskustva saradnje sa svim zemljama partnerima.

Kako je na otvaranju naglasio direktor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj, ova izložba je posebno zanimljiva jer okuplja dvadeset i pet mladih umjetnika iz četiri jadranske zemlje koji propituju suživot različitih naroda koje povezuje ali i razdvaja jedno more.

Predstavnica vodećeg partnera projekta Regije Puglia, Jenny Di Maio istakla je vrijednost projekta „ArTVision“ putem kojeg je svim zemljama partnerima omogućena značajnija promocija savremene umjetnosti kao i umrežavanje umjetnika i kulturnih aktera kroz zajedničke produkcije, izložbe, radionice, predavanja i druge aktivnosti.

Kustoskinja izložbe Marinilde Giannandrea istakla je kako su radovi mladih umjetnika usmjereni ka odnosima čovjeka, prirode i tehnologije, uticaju ekonomije na osjećanje ljudi, kao i ka mogućnosti zajedništva i prostorima utopije na prostoru današnje Evrope.
Hicela Margan, koordinatorka projekta „ArTVision“ za Primorsko-goransku županiju naglasila je kako je ova izložba samo jedan korak u ostvarenju osnovne ideje projekta o potrebi komunikacije živom umjetnošću, putem živih kanala te istakla dobru saradnju sa svim partnerima, a posebno sa saradnicima s Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti bez kojih ovaj projekat ne bi bio ostvariv.

Na izložbi su predstavljeni radovi umjetnika iz Abanije (Endri Dani, Sulejmani Fani, Ilir Kaso, Alketa Ramaj, Anila Rubiku), Crne Gore (Irena Lagator, Igor Rakčević, Jelena Tomašević, Jovana Vujanović, Natalija Vujošević), Hrvatske (Gildo Bavčević, Fokus Grupa, Ana Hušman, Nika Rukavina, Davor Sanvincenti), italijanskih regija Veneto (Giulia Maria Belli, Chiara Bugatti, Enej Gala, Annamaria Maccapani, Francesca Piovesan) i Pulja (Dario Agrimi, Sarah Ciraci, Gianmaria Giannetti, Francesca Lopierno, Giuseppe Teofilo).

Preostala dva grada u kojima će izložba, nakon Tirane, Cetinja biti predstavljena su Venecija i Bari.

 MKUMKU