Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Dani crnogorske kulture u Bariju, Italija

Datum objave: 09.12.2014 10:55 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo kulture u saradnji sa sa Asesoratom za Mediteran, kulturu i turizam Regije Pulja, Konzulatom Crne Gore u Bariju, fondacijama Gramši i Pino Paskali iz Pulje, i Filmskom komisijom Apulie organizuje manifestaciju ‘Dani crnogorske kulture u Bariju’ koja će se održati u glavnom gradu italijanske regije Pulja od 9. do 11. decembra 2014.

U okviru manifestacije, u Palati Kalo u Bariju će 9. decembra u 19h biti otvorena izložba pod nazivom “Interakcije – aktuelni trenutak u crnogorskoj savremenoj umjetnosti”, na kojoj će biti predstavljeno stvaralaštvo crnogorskih umjetnika srednje i mlađe generacije: Teodore Nikčević, Siniše Radulovića, Adrijane Gvozdenović, Tijane Vujović, Adina Rastodera, Vlatke Vujošević, Vane Prelević, Nikole Simanića. Kustoskinja je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, a podršku u organizaciji izložbe obezbijedila je italijanska Fondacija Pino Paskali.

Savremeno crnogorsko filmsko stvaralaštvo biće predstavljeno 10. decembra projekcijama filmova ‘Lokalni vampir’ Branka Baletića i ‘Mali ljubavni bog’ Željka Sošića u bioskopu Cineporto di Bari – Fiera del Levante. U okviru filmskog segmenta biće organizovan i okrugli sto o prezentaciji crnogorske kinematografije i mogućnostima saradnje, na kojem će učestvovati regionalni asesor za Mediteran, kulturu i turizam Regije Pulja Silvia Godeli, predstavnici Filmske komisije Apulia, te Sehad Čekić, producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, Ivan Đurović, producent i Ivan Marinović, reditelj.

Na Univerzitetu u Bariju, 11. decembra 2014. godine biće organizovan sastanak o kulturnoj saradnji, podršci za književno prevodilaštvo i mogućnostima zajedničkog učešća na sajmovima knjiga, kojem će osim izdavača regije Pulje, članova Senata i profesora Univerziteta, prisustvovati predstavnici crnogorskog književnog i izdavačkog sektora Zuvdija Hodžić, Milorad Popović i Vladimir Vojinović.

U crnogorskoj delegaciji, koju će predvoditi pomoćnik ministra kulture Dragica Milić, biće i gradonačelnik Opštine Bar, koji će sa zvaničnicnima Opštine Bari razgovarati o predstojećem bratimljenju gradova Bar i Bari.

Budući da je manifestacija koncipirana i kao prilika da se ojača već uspješna saradnja između Crne Gore i Regije Pulja u očekivanju nove generacije IPA prekograničnih programa, u okviru Dana crnogorske kulture biće upriličeni i brojni sastanci sa predstavnicima institucija kulture obje strane, na kojim će se razgovarati o pravcima i mogućnostima dalje saradnje u okviru evropskog programiranja za period 2014-2020.