Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Izložba "Interakcije" u Bariju

Datum objave: 11.12.2014 09:51 | Autor: Ministarstvo kulturre

Ispis Štampaj stranicu


U okviru manifestacije ‘Dani crnogorske kulture u Bariju’, koja se održava u glavnom gradu italijanske regije Pulja od 9-11. decembra 2014, 09. decembra je u Palati Kalo otvorena izložba pod nazivom ‘Interakcije – Aktuelni trenutak u crnogorskoj savremenoj umjetnosti’.

Na otvaranju izložbe govorili su pomoćnik ministra kulture Dragica Milić, počasni konzul Crne Gore u Pulji Luiđi Morfini, asesor za Mediteran, kulturu i turizam regije Pulja Silvia Godeli i kustoskinja izložbe Ljiljana Karadžić iz Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Zvaničnici su u obraćanjima najavili još intenzivniju saradnju između dvije zemlje u narednom periodu, budući da, po riječima pomoćnika ministra Dragice Milić, zajedničkim snagama možemo doprinijeti stvaranju univerzalne kulturne klime kao neophodne platforme za buduće kreativne aktivnosti u zajedničkim evropskim perspektivama.

Počasni konzul Luiđi Morfini podsjetio je da su, i dok je ideja o ujedinjenoj Evropi još uvijek bila u povoju, dijalog između obala Crne Gore i Pulje te brodska linija uspostavljena 1965. imali izuzetno važnu ulogu u interakcijama dva naroda, koja je doprinijela razvoju prijateljskih odnosa i zbližavanju kultura, tradicija i religija. Imajući vidu zajedničku misiju dvije zemlje, koje prepoznaju značaj kulture kao faktora integracija, EU predstavlja dodatnu platformu u okviru koje će dvije zemlje sarađivati. Shodno tome, konzul Morfini je najavio osnivanje, u narednoj godini, Centra crnogorske kulture u Pulji, kao dodatnog instrumenta saradnje Crne Gore i Pulje.

Asesor Silvija Godeli istakla je kako je Pulja tokom prošle decenije posebno ojačala mrežu razvoja zasnovanu na interjadranskim odnosima, gledajući posebno na drugu stranu obale, prema zemljama Zapadnog Balkana i njihovim bogatim kulturama i istorijama, koje sa druge strane teže da postanu dijelom veće i inovativnije Evrope, Evrope naroda i demokratije.
Kustoskinja izložbe, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić zahvalila se italijanskim domaćinima na dragocjenoj podršci i gostoprimstvu, izražavajući zadovoljsto zbog prilike da se italijanska publika upozna sa vrlo dinamičnim aktuelnim trenutkom na savremenoj crnogorskoj umjetničkoj sceni koju karakterišu kontinuiteti, diskontinuiteti, preispitivanja i otkloni od tradicije, odgovori kako na globalna kretanja tako i na istorijske, identitetske i topografske posebnosti.

Na izložbi, koju će posjetioci imati priliku da vide do 9. januara 2014, predstavljeno je stvaralaštvo crnogorskih umjetnika: Teodore Nikčević, Siniše Radulovića, Adrijane Gvozdenović, Tijane Vujović, Adina Rastodera, Vlatke Vujošević, Vane Prelević, Nikole Simanića.

Izložba je zajednički projekat Ministarstva kulture i Centra savremene umjetnosti Crne Gore, realizovan u sardnji sa Asesoratom za Mediteran, kulturu i turizam Regije Pulja, Konzulatom Crne Gore u Bariju, i Muzejem savremene umjetnosti "Pino Paskali" iz Polinjana, Bari.