Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Nastavak manifestacije „Dani crnogorske kulture u Bariju“

Nastavak manifestacije „Dani crnogorske kulture u Bariju“
Datum objave: 11.12.2014 15:04 | Autor: Ministarstvo kulturre

Ispis Štampaj stranicu


Manifestacija „Dani crnogorske kulture u Bariju“ nastavljena je juče razgovorima predstavnika crnogorskog kinematografskog sektora i Film Commision Apuglia o mogućnostima saradnje u toj oblasti.

U kontekstu međunarodnih prioriteta Ministarstva kulture u domenu savremenog filmskog stvaralaštva, Dragica Milić, pomoćnik ministra kulture posebno je apostrofirala značaj ostvarivanja filmskih koprodukcija sa Regijom Pulja, a takođe istakla izuzetne ambijentalne potencijale koje Crna Gora nudi inostranim producentima za snimanje. Osim toga, Milić je ukazala na neophodnost saradnje sa Film Commision Apuglia, čije iskustvo i praksa mogu biti od koristi crnogorskom kinematografskom sektoru.


Predstavnici Film Commision Apuglia, Antonela Gaeta, predsjednica i Daniele Basilio, direktor, upoznali su sagovornike sa djelatnostima i načinom funkcionisanja te javne ustanove i iskazali spremnost za saradnju, posebno u svijetlu podrške prilikom formiranja slične institucije u Crnoj Gori. Gaeta i Basilio pozvali su crnogorski filmski sektor da učestvuje na javnim konkursima i drugim programima Film Commision Apuglia, te filmskim festivalima u ovoj italijanskoj regiji.

Sastanku u Bariju prisustvovali su Luiđi Morfini, počasni konzul Crne Gore u Regiji Pulja, Ilija Subotić, savjetnik za audiovizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture Crne Gore, Sehad Čekić, dekan Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, Ivan Đurović, producent i Ivan Marinović, reditelj.

U okviru filmskog programa, u bioskopu Cineporto di Bari – Fiera del Levante sinoć su prikazana i dva dugometražna igrana filma novije crnogorske produkcije: „Mali ljubavni bog“, Željka Sošića i „Lokalni vampir“, Branka Baletića.

Tokom bilateralnih susreta u Bariju, Dragica Milić, predstavnici crnogorskog sektora kulture, kao i opštine Bar, sastali su se juče sa direktorom i uredništvom Redakcije za kulturu najtiražnijeg dnevnog lista juga Italije La Gazzetta del Mezzogiorno. Milić je podsjetila na tradicionalno dobre i prijateljske odnose Crne Gore i Republike Italije, koji su sa Regijom Pulja posebno intenzivirani posljednje četiri godine, dok su predstavnici dnevnog lista kao jedan od prioriteta istakli dalje izvještavanje o zajedničkim aktivnostima prekomorskih susjeda u oblasti kulture.