Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Филмски програм на Жабљаку

Филмски програм на Жабљаку
Датум објаве: 17.08.2016 18:32 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Филмски програм, који је Министарство културе организовало у сарадњи са Општином Жабљак, одржан је протекле двије вечери у Центру за културу Жабљак.

Публика је видјела кратке игране филмове најновије црногорске продукције: “Бисерна обала”, Душана Касалице, “Умир крви”, Сенада Шахмановића, “Дворишта” и “Заклони”, Ивана Салатића.

Представљени су и трејлери најновијих црногорских дугометражних играних филмова “Испод моста, међу стијенама”, Павла Симоновића и “Игла испод прага”, Ивана Мариновића, чија је реализација, уз подршку Министарства културе, завршена овог мјесеца.

Пројекцијама на Жабљаку присуствовали су чланови ауторске екипе неких од приказаних црногорских остварења: продуценти Сехад Чекић и Јелена Мишељић, редитељ Сенад Шахмановић и сценариста и глумац Стефан Бошковић.

Приказан је и хрватски дугометражни играни филм “Звиздан”, редитеља Далибора Матанића, прошлогодишњи кандидат те земље за награду Оскар у категорији Најбољи страни филм.

Према ријечима Илије Суботића, савјетника за аудиовизуелне дјелатности, Министарство културе успјешно реализује програм Развој културе на сјеверу, у првом реду кроз редовне годишње конкурсе, који су засновани на принципима равномјерног регионалног развоја.

У односу на принцип децентрализације у црногорској култури, даљи развој савременог стваралаштва и валоризацију културног и природног насљеђа на локалном нивоу, Општина Жабљак, која на својој територији има локалитете са статусом УНЕСЦО мјеста свјетске баштине, располаже одличним потенцијалима за развој културног туризма, чему се доприноси и реализацијом оваквих догађаја, рекао је Суботић.

Слађана Кнежевић, секретарка Секретаријата за управу и друштвене дјелатности Општине Жабљак, захвалила је Министарству културе на подршци прилком реализације различитих пројеката, а посебно филмске ревије, која је за циљ имала упознавање с актуелним дометима домаћег и регионалног стваралаштва у овој области, и истакла да је увјерена да ће и Општина Жабљак, попут Херцег Новог и Мојковца, у будућности бити препозната по одржавању референтног филмског фестивала.