Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Министарству културе отворена изложба радова Андрије Крстуловића

У Министарству културе отворена изложба радова Андрије Крстуловића
Датум објаве: 12.09.2016 11:31 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У петак, 9. септембра, у Министарству културе је отворена ретроспективна изложба скулптура и цртежа хрватског умјетника Андрије Крстуловића. Изложбу је отворила генерална директорка Директората за културно и умјетничко стваралаштво, Драгица Милић.

Догађај је организован под покровитељством Министарства културе, а на иницијативу Хрватског грађанског друштва Црне Горе, Котор и Хрватске матице исељеника, подружнице Сплит.

Директорка Милић казала је на отварању да је Андрија Крстуловић, уз хрватску, такође дио црногорске историје умјетности, па је зато сасвим природно да се овај културни догађај уприличи у Црној Гори, земљи међу чијим се највећим симболима националне културе налазе и дјела на којима је радио Андрија Крстуловић.

"Ако у црногорско-хрватским релацијама тражимо најчвршће везе, онда су то свакако културне. Култура је простор који је ујединио дух ова два народа, развијао међусобно разумијевање и показивао нашу блискост. Том простору припада и Андрија Крстуловић" рекла је Милић, додавши да ће име овог умјетника остати упамћено у црногорској историји умјетности.

На отварању је говорила и Данијела Вуловић у име ХГД-а, Бранка Безић Филиповић у име ХМИ, Сплит, те Весна Вичевић у име Матице црногорске.

У пратећем дијелу програма наступио је дјечји мандолински оркестар ХГДЦГ ''Трипо Томас'' из Котора, а приказан је и филм о животу вајара Андрије Крстуловића.

Изложба "Призори заустављени у времену" омаж је чувеном вајарском мајстору из Сплита, Андрији Крстуловићу, који је клесао за црногорску културу најзначајнија дјела Ивана Мештовића, - скулптуру Петра ИИ Петровића Његоша и Каријатиде на Ловћену. 

 

Министарство културе Министарство културе