Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Репертоар Програма подршке развоју културе у Никшићу

Репертоар Програма подршке развоју културе у Никшићу
Датум објаве: 03.03.2017 15:53 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У оквиру Програма подршке развоју културе у Никшићу у марту ће бити организовано више од двадесет програма, међу којима су: позоришне представе, филмови и концерти, те промоције докумената, стрипова, илустрација и вечери поезије.

Мартовски репертоар су на пресу најавили Радош Шућур, потпредсједник Општине Никшић, Вјера Вуковић, директорице ШОСМО “Дара Чокорило“ Никшић и начелница Архивског одсјека Никшић Виолета Кривокапић.

Циљ нам је да задржимо град Никшић као културну дестинацију и да тај имиџ усавршавамо и проширујемо“, поручио је потпредсјендик Шућур. Он је нагласио да је у том правцу неопходно радити на још већој међуинституционалној сарадњи, али медијској презентацији културних садржаја и културне баштине. Уз континуирана културна дешавања у Никшићу, који се реализују у адекватним инфраструктурним објектима, међу којима посебно доминира сала и зграда Никшићког позоришта, Шућур је нагласио да се у граду упоредо „ради и на рестаурацији културно-историјских објеката, попут старог моста на Моштаници и Хаџи Исмаиловом мосту. У току је и израда пројекта за реконструкцију Дворца Краља Николе“, појаснио је Шућур.

На пресу је најављена промоција Зборника докумената: Окружни комитет КПЈ Никшић у НОР-у 1941-1945; чији приређвачи су Јадранка Селхановић, Биљана Драшковић и Драгослав Бојовић, а организатори догађаја су Државни архив Црне Горе – Архивски одсјек Никшић, СУБНОР и ИПЦ Технополис, као и концерт ученика Средње музилке школе “Дара Чокорило“, под називом "И ово смо МИ"

Никшићко позориште свој репертоар отвориће концертом подгоричког хора КУД „Станко Драгојевић“, Клапе „Алата“ и „Асса Воце“, у понедјељак, 6. марта, са почетком у 19 сати. Наредни дан ће у Позоришту гостовати популарна група „Легенде“, поводом 8. марта – Међународног дана жена. Позоришни репертоар почиње у петак, 10. марта, у 20 сати, поетско – театарском вечери „Ноћ скупља вијека“ (од Његоша до данас), у извођењу глумца Слободана Маруновића и Рада Амановића, професора гитаре. На вечерњој сцени Никшићког позоришта, у четвртак, 16. марта, са почетком у 20 сати гостоваће београдско Народно позориште и Народно позориште из Сомбора, са копродукцијским пројектом „Френки и Џони“, у којој насловне улоге играју Слобода Мићаловић и Игор Ђорђевић.

Позориште ће 17, 18. и 19. марта бити резервисано за љубитеље седме умјетности, који ће имати прилику да погледају филм „Бисер Бојане“.

Март је мјесец када се у позориштима широм планете обиљежавају: Свјетски дан позоришта за дјецу и младе (20.03), Свјетски дан луткарства (21.03) и Свјетски дан позоришта (27.03). Никшићко позориште ће тим поводом за најмлађу публику 20. и 21. марта организовати извођење представа „Куче које није умјело да лаје“ и „Луцкасти кловнови“. Свјетски дан позоришта биће обиљежен пројекцијом играног филма „Магбет“, Романа Поланског, који представља адаптацију истоимене Шекспирове трагедије.
ЈУ "Захумље" - Књижевни клуб "Поента поетика", мартовски репертоар започиње програмом Вече љубавне поезије, а биће одиграна и представа "Поздрави неког".

Народна библиотека "Његош" Никшић, приредиће пригодно књижевно вече поводом 21. марта Свјетског дана поезије.
ЈУ "Музеји и галерије" Никшић, приредиће двије изложбе, прву у сарадњи са Аустријском амбасадом посвећену Берти фон Сутнер, и другу изложбу слика, историчарке умјетности Анкице Бјелице.

Програм можете преузети овдје.