Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Отворен XВИ А темпо

Отворен XВИ А темпо
Датум објаве: 05.04.2017 11:18 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Концертом Црногорског симфонијског оркестра отворен је XВИ међународни музички фестивал А темпо. Под диригентском палицом маестра Гиргорија Краска изведена су дјела Оркестарска свита број 3 у Г-дуру П.И. Чајковског и Жар-птица И. Стравинског.

Фестивал је отворила секретарка за културу Главног града Нела Савковић-Вукчевић.

Према програм Фестивала, у сриједу 5. априла у Црногорском народном позоришту ће наступити ансамбл ЦХАМБЕР ЈАМ. Истакнути умјетници: виолинисткиња Прија Мичел, виолиста Владимир Менделсон, челиста Дејвид Коен, контрабасиста Зоран Марковић и пијанисткиња Нино Гветадзе ће извести дјела композитора: Мануела де Фаље Пантомима и Плес и ритуална игра ватре из Љубав чаробнице, Беле Бартока Румунске игре и Франца Шуберта Клавирски квинтет у А-дуру, Д667 „Пастрмка“. Уз ЦХАМБЕР ЈАМ као гости на концерту ће наступити чланови Црногорског симфонијског оркестра, виолинисти Марко Радонић и Катарина Павловић.

Треће фестивалске вечери наступиће Народни оркестар бугарског националног радија, под диригентском палицом Димитрија Христова.

Загребачки солисти наступају 8. априла, а на челу ансамбла налази се српски виолиниста Сретен Крстић. На репертаору ће бити дјела Моцарта и Чајковског, а солиста на концерту биће пијаниста Аљоша Јуринић.

Деветог априла наступиће Мушки вокални квартет ИнгениуМ из Словеније, а у понедјељак 10. априла у пресс сали Црногорског народног позоришта, одржаће се промоције два издања Музичког центра Црне Горе. Ријеч је о збирци композиција за гитару Црна Гора – поријекло и инспирација, које је сакупила Јелица Мијановић, млада гитаристкиња која живи у Швајцарској, а друго издање је Зборник народних пјесама по пјевању Хандије Шахинпашића Миодрага Васиљевића.

На крају овогодишњег издања А темпа, у сриједу 12. априла биће изведен Вердијев Реквијем. На концерту ће се окупити између 150 и 200 извођача и музичара Црногорског симфонијског оркестра и Црногорског хорског ансамбла који чине млади пјевачи са Музичке академије са Цетиња и Музичке школе “Васа Павић” као и гости из Београда. Концерту ће претходити предавање о Вердијевом дјелу које ће одржати Јелена Јовановић Николић.

Програм можете преузети овдје.