Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Договорен састав Савјета Монтенегро филм фестивала

Договорен састав Савјета Монтенегро филм фестивала
Датум објаве: 22.04.2017 12:56 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Проф. мр Јанко Љумовић, министар културе посјетио је Општину Херцег Нови и разговарао са потпредсједником Општине Драганом Јанковићем.


Састанку су присуствовали и Драгица Милић, генерална дирекеторица Директората за културно-умјетничко стваралаштво, Стеван Копривица, директор ЈУ Херцег Фест, мр Зоран Живковић,  из ЈУ Херцег Фест,  Ђуро Бели Пријић, директор ЈУ Градски музеј Мирко Комненовић и галерије Јосип Бепо Бенковић и Радован Булајић, в.д. секретара Секретаријата за културу. 

Тема разговора у Општини Херцег Нови била је организација овогодишњег Монтенегро филм фестивала, фестивала од посебног значаја за културу Црне Горе. 

"Министарство културе има сталну и проактивну сарадњу са општинама у Црној Гори на различите теме и различитим поводима, а кључна тачка сарадње Министарства и Општине Херцег Нови је свакако Монтенегро филм фестивал.  Данашњи састанак је био опредијељен предстојећој организацији фестивала и свих обавеза које из ње произилазе. Фестивал је показао до сада свој значај и профилисао се као битан елемент на културној мапи Херцег Новог и Црне Горе, зато је наса заједницка обавеза да радимо на његовој медјународној профилацији," закључио је министар Љумовић.

На састанку је договорен и састав новог Савјета Фестивала који ће чинити: директор Филмског центра Црне Горе и ванредни професор на ФДУ, мр Сехад Чекић, филмска редитељка Марија Перовић, филмски редитељ Жељко Сошић као представници Министарства културе, драмски писац, Стеван Копривица и филмски продуцент, мр Зоран Живковић, као представници Општине. Савјет ће на својој првој сједници одабрати умјетничког и пословног директора као и селекторе за три програмска сегмента Фестивала. 

Осим савременог стваралаштва културна баштина и богато насљеђе овог града је важна област за сарадњу Министарства и Општине. Зато је на састанку било ријечи и о овој теми. Истакнуто је да Министарство културе на различите начине у својим годишњим програмима мапира и простор Херцег Новог који је кандидован за упис на УНЕСЦО листу у оквиру трилатералне номинације Венецијанских тврђава. 

Потпредсједник Општине Јанковић је као важну тему за сарадњу нагласио рестаурацију Канли куле, чије тренутно стање захтијева значајна финансијска средства. Договорено је да се у непосредној комуникацији надлежних служби Министарства и Општине што прије нађу модели како би се ово важно културно добро на прави начин заштитило.