Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

ФЛУИД дизајн форум отворен на Универзитету Црне Горе

ФЛУИД дизајн форум отворен на Универзитету Црне Горе
Датум објаве: 22.04.2017 13:06 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Пети ФЛУИД дизајн форум, који ће трајати до 27. априла отворен је на Универзитету Црне Горе. На отварању су говорили проф. Радмила Војводић, ректорка Универзитета Црне Горе,  проф. мр Јанко Љумовић, министар културе и проф. мр Ана Матић, координаторка ФЛУИД-а.


Првог дана организована је изложба „Контексти илустрације љубав", коју чине радови једанаест младих илустратора из Црне Горе у селекцији Сузане Пајовић, затим презентација креативне директорке Миксера Маје Лалић и представљање радова младих хрватских дизајнера Олега Шурана и Хрвоја Зивчића.

У свом обраћању ректорка Војводић је истакла: “Сматрам да је образовање умјетника само по себи, кроз радионице, умјетничко-истраживачки приступ и безрезервни приступ педагога индивидуи, нешто што је блиско суштини идеала студирања.”

“Умјетност и култура, нажалост, много коштају у цивилизацији обиљеженој глобалном доминацијом капитала у којој живимо. Али, управо зато треба гласно рећи да и ви који сте вечерас овдје представљате озбиљну инвестицију у будућност културног развоја ове земље и ширег европског и свјетског простора,” додала је Ректорка.


Министар Љумовић је рекао да: “Прожимање различите освојене праксе визуелне културе и уопште њене видљивости у данашњим савременим друштвима, чини да сви заједно промишљамо и да смо вечерас ту да бисмо свједочили колико се ваш рад, мисао, ангажман, продукција свега онога што радите у пољу визуелне културе, кроз различите облике дизајна, тиче свих нас. Јер, то је култура живљења, читања, битисања у савременом свијету. И данас је пројекат ФЛУИД у црногорском контексту изузетно иновативан и треба га константно оснаживати са различитих адреса.”

Координаторка Форума, Ана Матић је исказала задовољство због велике посјећености првох програма ФЛУИД-а, јер је, како је навела, “један од основних циљева ФЛУИД-а овим петим издањем испуњен, а то је да је он посвећен студентима и да је ове године највећи број студената у радионицама, али и факултета са којих они долазе”.