Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Уочи Свјетског дана дизајна одржано предавање Јуко Шимицу

Уочи Свјетског дана дизајна одржано предавање Јуко Шимицу
Датум објаве: 26.04.2017 15:21 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У оквиру програма ФЛУИД дизајн форума, у Министарству културе одржано је предавање прослављене јапанске илустраторке Јуко Шимицу.

Јуко Шимицу је говорила о свом умјетничком путу и Њујорку као средини која је и поред свих изазова са којима се сусрећу умјетници, отворена за нове идеје и афримацију рада младих аутора. О свом раду на пољу илустрације говорила је са аспекта стваралачког процеса цртања и обраде илустрација, те колико је у том поступку важан експеримент и ризик. Представљајући своје илустрације кроз конкретне примјере било је ријечи о сарадњи са познатим њујоршким дизајнером Мирком Илићем, о ангажману за значајне њујоршке часописе и компаније, законитостима америчког тржишта креативности. Присутне студенте дизајна и ученике средње ликовне школе упутила је да користе и метод учења на гешкама које се јављају у процесу креирања, и да у раду са клијентима настоје да ускладе очекивања и сопствене естетске назоре.

Као посебан сегмент програма испред Министарства културе постављена је међународна изложба плаката под називом „Толеранција“, чији је аутор графички дизајнер из Њујорка, Мирко Илић. Изложбу чине радови 24 аутора: Милтон Глејзер (САД), Фелипе Таборда (Бразил), Сју Коу (Велика Британија), Саки Мафундиква (Зимбабве), Ђианпинг Хе (Кина), Нови колективизам (Словенија), Дејвид Тартаковер (Израел), Фонс Хикман (Њемачка), Чаз Мавијан Дејвис (Зимбабве), Иштван Ороз (Мађарска), Мишел Буве (Француска), Јуко Шимицу (Јапан), Пола Шер (САД), Сарп Создинлер (Турска), Хамза Абделал (Јордан), Анет Ленц (Француска), Тарек Атриси (Либан), Алехандро Магаланес (Мексико), Мануел Естрада (Шпанија), Реза Абедини (Иран), Петер Банков (Русија), Ксиао Јонг (Кина) и Срђа Драговић (Црна Гора). “Суштина је да људи прихвате толеранцију. Она је једини противотров такмичарском нагону који карактерише нашу врсту. У овом историјском тренутку, постоји суздржаност при употреби ове ријечи. Ми у ствари желимо да толеранција значи прихватање и великодушност”, записао је поводом ове изложбе легендарни амерички графички дизајнер Милтон Глејзер. Изложба ће бити отворена до 16. маја, а организује се у сусрет Свјетском дану дизајна који се обиљежава 27. априла широм свијета са визијом да подстиче иновативна дизајнерска рјешења као средства којима се славе различитости, превазилазе границе и побољшава квалитет живота.