Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Црногорска кинематографија на Канском филмском фестивалу 2017.

Црногорска кинематографија на Канском филмском фестивалу 2017.
Датум објаве: 17.05.2017 08:32 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


На овогодишњем филмском маркету који се организује у оквиру Канског филмског фестивала црногорску кинематографију ће први пут званично промовисати новоосновани Филмски центар Црне Горе. Црногорски штанд налази се у оквиру Павиљона Југоисточне Европе који чине још и штандови Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Кипра, Македоније, Словеније и Србије.

Током фестивала посјетиоцима штанда, као и на састанцима са филмским професионалцима и представницима институција из цијелог свијета, биће представљени филмски пројекти из Црне Горе, који се налазе у различитим фазама реализације, а биће указано и на потенцијале и капацитете који могу бити интересантни иностраним копродуцентима, продуцентским компанијама и другим заинтересованим странама. Посебна пажња на овогодишњој промоцији биће посвећена увођењу система подстицајних мјера намијењених за снимање у Црној Гори, чиме ће и наша земља омогућити, прије свега, иностраним продуцентским компанијама конкурентне услове за боравак и снимање код нас.

У сврху промоције, Филмски центар Црне Горе је у сарадњи са Министарством културе припремио публикацију “Монтенегрин Цинема Цаннес 2017” у којој је дат преглед филмских пројеката између два издања Канског филмског фестивала, као и друге информације које могу бити интересантне посјетиоцима Павиљона и представницима међународне филмске заједнице. Уредник овог издања је Илија Суботић, савјетник за позоришно, филмско и аудио-визуелно стваралаштво и кинематографију у Министарству културе.

Филмски центар ће представљати в.д. директор Сехад Чекић, члан Европске филмске академије и алумни престижног програма “Продуцерс он тхе Мове” који организује Европска филмска промоција у склопу Канског филмског фестивала.

Публикацију “Монтенегрин Цинема Цаннес 2017” можете преузети овдје.