Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Počele 47. Ratkovićeve večeri poezije

Počele 47. Ratkovićeve večeri poezije
Datum objave: 04.09.2017 10:04 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKU47. Ratkovićeve večeri poezije, manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore otvorena je sinoć u Bijelom Polju. Festival je otvorio prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture.

Otvarajući Festival ministar Ljumović je rekao: “Analize pokazuju da se brojne pjesničke manifestacije posljednjih godina gase ili da nemaju sistemsku podršku za djelovanje, publikovanje zbirki pjesama u izdavaštvu svelo se na incident, a biti pjesnik, danas kao rijetko kada, znači prepustiti se egzistencijalanoj avanturi. Sve to nas obavezuje da se prema Ratkovićevim večerima poezije odnosimo s posebnom odgovornošću, koja je iskazana kroz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i aktivnosti Opštine Bijelo Polje, ali i da tragamo za inoviranim formama popularizacije poezije i njenog uvezivanja s umjetničkim izrazima koje donosi novo doba. Isto tako, dužni smo da reagujemo na nova dostignuća teorijskog diskursa, hermeneutike i svih multidisciplinarnih zahvata kojima se proširuju interpretativne mogućnosti književne kritike, koju, takođe, poezija sve manje uzbuđuje.”

“Na posebnu senzibilnost prema pjesništvu upravo ovdje u Bijelom Polju obavezuju nas djelo i život Rista Ratkovića,” zaključio je ministar Ljumović.

Država gost ovogodišnjeg izdanja je Narodna Republika Kina. Prvog dana Festivala predstavljeno je stvaralaštvo Fenga Dehua i Prenga Mina iz Kine, Faruka Šehića iz Bosne i Hercegovine, albanskog autora Skendera Tamalia, Dragana Jovanovića Danilova iz Srbije, kao i domaćih stvaralaca Tanje Bakić, Danijele Đuković i Dimitrova Popovića.

Prve večeri Festivala je otvorena izložba slika Aldemara Ibrahimovića i predstavljena zbirka poezije specijalnog gosta Abdulaha Sidrana pod nazivom “Antologija Sidran”. Ranije istog dana, na “Malom sajmu velikih knjiga”, predstavljena je Nacionalna biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević”, a u okviru “Portreta” stvaralaštvo Boža Koprivice.

Drugog festivalskog dana biće predstavljeni književni časopisi u Crnoj Gori, antologija “Pjesnikinje Crne Gore” Jovanke Vukanović, knjige prošlogodišnjih dobitnica nagrade Ratkovićevih večeri poezije do 27 godina Jovane Bojovič i Enese Mahmić. Popodnevni program rezervisan je za predstavljanje djela Lane Derkač i kineske književnosti.

Posljednjeg festivalskog dana planiran je pjesnički čas u bjelopoljskim osnovnim školama, a biće upriličeno i obilježavanja 100 godina od rođenja Dušana Kostića, o čijem će stvaralaštvu govoriti Milun Lutovac i Draško Došljak. Istog dana je planiran i omaž nedavno preminulom pjesniku Mladenu Lomparu. Učesnici programa su Zuvdija Hodžić i Rajko Cerović. Od 20 sati u sali Centra za kulturu biće izvedena predstava “Malo o duši”, koju je po djelu nobelovke Vislave Šimborske režirala Varja Đukić.

Nagrada “Risto Ratković” biće uručena ovogodišnjim laureatima Tanji Kragujević i Balši Brkoviću. Pjesnikinja iz Beograda je nagradu osvojila za knjigu “Efekat leptira”, a Brković za kbjigu “Crno igralište”. Odluku je donio žiri u sastavu: predsjednik Borislav Jovanović i članovi Blaga Žurić, Dragan Jovanović Danilov, Faruk Šćekić i Tomica Bajsić. Osim nagrade “Risto Ratković” biće dodijeljena i nagrada “Ratkobićeve večeri poezije” za autore mlađe od 27 godina.

Ratkovićeve večeri poezije, manifestaciju od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, finansiraju Ministarstvo kulture i Opština Bijelo Polje.