Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Završeno Bijenale crnogorskog teatra 2017

Završeno Bijenale crnogorskog teatra 2017
Datum objave: 19.10.2017 14:56 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Na završnoj večeri Bijenala crnogorskog teatra dodijeljene su nagrade najboljima. Žiri koji čine: predsjednik žirija reditelj Dino Mustafić, teatrolog i kritičar Aleksandar Milosavljević i dramski pisac i profesor Stevan Koprivica, je sve odluke donio jednoglasno.

Dino Mustafić, predsjednik žirija saopštio je: “Nakon šest odgledanih predstava selektovanih za Bijenale, žiri posebno želi da naglasi pozitivnu tendenciju internacionalizacije crnogorskog teatarskog prostora, naglašenu umjetničku svijest o značaju društvenog angažmana, brigu o produkcionim i tehničkim standardima predstava, a podržava prisustvo glumaca mlađe i najmlađe generacije te sugeriše producentima festivala da bude uvedena i nagrada za mladog glumca/glumicu.“

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je predstavama „Dokle pogled seže“ i „Čuvari tvog poštenja“ zbog istraživačkog rada i jasno artikulisanog koncepta autorskih ekipa u koji je ravnopravno uključen glumački ansambl u sučeljavanju sa društveno angažovanim temama, i to na autentičan teatarski način.

Nagrada za autora saradnika dodjeljena je Aleksandru Radunoviću Popaju, za dramaturški funkcionalnu muziku koja na ekspresivan način podržava rediteljski koncept i kreira zvučnu sliku predstave „Leptir“.

Nagrada za epizodnu ulogu dodijeljena je Dubravki Drakić za rolu nastavnice, ubjedljivo oblikujući karakter koji u sebi sažima sve komične i tragične tonove gubitnika naše epohe u predstavi „Čuvari tvog poštenja“.

Nagrada za glavnu žensku ulogu dodijeljena je Ani Vujošević za posvećenost i smjelost u građenju atipičnog ženskog lika, neočekivanim i dojmljivim umjetničkim sredstvima pokreta i glasa u predstavi „Leptir“.

Nagradu za glavni mušku ulogu ravnopravno su dobili Srđan Grahovac i Dejan Ivanić za eksplozivnu energiju koja je na tragu tendencija savremenog teatra i spaja glumačku ekspresiju i performativnost tjelesnog izraza koja se ostvaruje u furioznoj sinergičnoj igri.

Nagrada za najbolji domaći dramski tekst dodijeljena je Aleksandru Radunoviću Popaju za dramu „Leptir“ u kojoj kroz intimnu tragiku oslikava sunovrat savremenog crnogorskog društva, dekonstruišući tradicionalne etičke narative.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Andrašu Urbanu za impresivnu scensku nadgradnju dramskog teksta, koristeći akustična i vizuelna sredstva čime postiže nesvakidašnji emocionalni intenzitet.
Nagrada za najbolju predstavu dodijeljena je predstavi „Leptir“, za autorsku i radikalnu poetiku koja u sebi sintetiše savremena teatarska sredstva sa klasičnim dramskim tekstom.

Nakon dodjele nagrada, nastupili su studenti Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Anđela Radović, Vule Marković, Vukan Pejović, Marija Labudović, Jelena Đukić, Marija Đurić, Milica Šćepanović, Omar Bajramspahić, Marko Todorović, Pavle Popović i Vanja Jovićević izveli su perfomans “Koraci”, odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret, prof. Ferid Karajica, asistent Julija Milačić.