Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Uručena Njegoševa nagrada za 2017.godinu

Uručena Njegoševa nagrada za 2017.godinu
Datum objave: 14.11.2017 09:02 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uručio je književniku Miloradu Popoviću Njegoševu nagradu za 2017.godinu.

Predsjednik Vujavnović je u svom obraćanju istakao: “Ambicije i vrijednosti nagrade opredjeljene su grandioznim djelom Petra II Petrovica Njegoša. Ličnosti epohalne vrijednosti čije su nemjerljive zasluge za stvaranje našeg državnog i nacionalnog identiteta. Pjesnik koji Lovćen, svoj poslednji zemaljski hram, postavlja kao svjetionik, prema kome se mjeri sve što je vrijedno u našoj književnosti. To nas i obavezuje na stalno istraživanje njegove književne i vladarske uloge. Stalno istraživanje jer je djelo Njegoševo po svojoj slojevitosti i dubini uvjek neistražena vrijednost. Ove godine na Njegoša nas podsjeća obilježavanje 170 godina od štampanja "Gorskog vijenca", u jermenskom manastiru u Beču 1847 gidine.”

“Ukupno Njegoševo djelo nas podstiče i obavezuje da izgradjujemo ličnost na poštovanju morala i pravde. Na idealu čojstva, prema kome čovjek ne treba da bude "čovjek bez lica", iz naslova romana dobitnika ovogodišnje Njegoševe nagrade, već čovjek sa licem, karakterom i osobenošću ili kako Njegoš poručuje "Ime česno zasluži li na njoj/ on je ima rašta polaziti"”, dodao je Predsjednik Vujanović.

“Za mene koji sam rođen u Katunskoj nahiji, u vrijeme dok su još mladi i stari, jedva pismeni seljaci, ali i analfabete, govorili naizust dijaloge likova iz Gorskog vijenca, i pričali anegdote o vladici Radu kao da su s njim drugovali, dodjela Njegoševe nagrade ne predstavlja samo jedinstveno profesionalno priznanje nego ima i osobito simboličko i moralno značenje. Hvala vam za ovu veliku čast koju sam primio blagodarno i ponizno” rekao je laureate Milorad Popović.

Međunarodni Žiri u sastavu: Bogomil Đuzel, predsjednik (Makedonija), Ivan Lovrenović (Bosna i Hercegovina), Rusanka Lyapova (Bugarska), Dušan Šarotar (Slovenija), Jovica Aćin (Srbija), Miljenko Jergović (Hrvatska) i Vlatko Simunović (Crna Gora), donio je odluku da se Njegoševa nagrada za 2017. godinu dodijeli crnogorskom književniku Miloradu Popoviću, za roman “Čovjek bez lica”, objavljen 2016. godine u izdanju OKF-a iz Cetinja i Frakture iz Zagreba.

Prema mišljenju Žirija, u romanu “Čovjek bez lica”, Popović sažima ključne elemente stogodišnje istorijske drame crnogorskog prostora i čovjeka. Fenomene emigracije, ideologije i unutrašnjih drama ličnosti koje su se našle na velikoj pozornici nemilosne zemlje, pisac donosi izražajnim literarnim sredstvima. Rezultat je djelo čije upoznavanje predstavlja veliko čitalačko iskustvo. Strukturna vertikala crnogorskog nacionalnog stasavanja.