Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић говорио на шестом Регионалном фестивалу фантастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН

Министар Богдановић говорио на шестом Регионалном фестивалу фантастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН
Датум објаве: 15.06.2018 22:29 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић говорио је вечерас на шестом Регионалном фестивалу фантастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН, који се од 12. до 17. јуна одржава у Бијелом Пољу.

Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: "Узимајући у обзир да је и наше насљеђе богато фантастиком, један овакав фестивал може бити покретач повећаног интересовања за овај жанр, што је у сваком случају предуслов за озбиљнији уплив фантастике у савремено књижевно и умјетничко стваралаштво Црне Горе, а то би засигурно представљало велики допринос нашој, жанровски не баш разуђеној књижевној сцени. То што је тематска окосница овогодишњег фестивала средњовјековна традиција Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије, говори да су креатори овог програма тражили врло интригантне и инспиративне топосе наше заоставштине, у којима се мит, фантастика и предање препилћу са историјом, што увијек представља добро полазиште за умјетничку надградњу, која нема одговорност према фактографији већ искључиво према естетици."


мку

"Разноврсност умјетничких израза који су ове године понуђени посјетиоцима, као и чињеница да те садржаје прате теоријске дискусије о фантастици, показују да је “Рефестицон” осмишљен као фестивал како за ширу публику тако и за зналце и посвећенике жанра фантастике. Захваљујући таквом концепту овај фестивал већ заузима значајно мјесто у богатом културном животу Бијелог Поља, али и на културној мапи Црне Горе и региона," додао је министар Богдановић.

мку

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић је, говорећи о фестивалу навео: " У септембру се навршава 48. година од када су основане Ратковићеве вечери поезије, посвећене лику и дјелу нашег пјесника, романописца, дипломате. Недавно је одржан и 48 фестивал Драмских Аматера Црне Горе. Ове године се организује шеснаести Интернационални фестивал тамбурашких оркестара, а већ крајем мјесеца имаћемо и 12 Џез фестивал. Када им додамо Регионални фестивал фантастичне књижевности - РЕФЕСТИЦОН, који нас ставља на мапу сродних фестивала у државама окружења, онда смо увјерени да посвећеност организатора, и општине као покровитеља, има изузетан значај за наше суграђане. Међутим, веома је значајна и улога Министарства културе, које кроз посебан конкурс - развој културе на Сјеверу, из године у годину опредјељује значајна средства за многе манифестације и тако доприноси и очувању културног насљеђа, али и развоју нових умјетничких дјела и културних производа."

мку

У име организатора присутнима се обратио Драгић Рабреновић, који је рекао: "Један од циљева фестивала био је да ујединимо регион кроз културу и књижевност. Кажем да је био јер се искрено надам да смо га одавно достигли и да сада идемо ка осталим тачкама мозаика који сви заједно склапамо из својих углова додајући по каменчић који ће бити уграђен у темеље уједињеног региона, односно европске културне баштине. А подсјетићу да је 2018. година европске културне баштне и слоган наша баштина - мјесто сусрета прошлости и будућности - описује оно што радимо годинама уназад. Кроз прошлост, допринос очувању културног насљеђа, стварамо будућност за оне који долазе."

мку

За овогодишњег добитника признања Златни змај за међународни допринос фантастичној књижевности проглашен је књижевник Слободан Вукановић, којем је награду уручио министар Богдановић.

мку

У оквиру шестог Регионалног фестивала фанатастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН 2018. планирано 30 културно-умјетничких програма са више од 50 учесника међу којима су нека од најзначајнијих књижевних имена региона.

Орханизатори фестивала су Локални јавни емитер Радио Бијело Поље, ЈУ Ратковићеве вечери поезије, ЈУ ЦЗК Војислав Булатовић Струњо и ТО Бијело Поље. Покровитељи манифестације су Министарство културе и Општина Бијело Поље.

мку