Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културно и умјетничко стваралаштво

01.03.2017.

Филм “Прелудијум за снајпер” Данила Маруновића приказан у Италији

Филм “Прелудијум за снајпер” Данила Маруновића приказан у Италији Документарни филм “Прелудијум за снајпер”, аутора Данила Маруновића, о нашем истакнутом умјетнику Димитрију Поповићу, настао у оквиру ИПА пројекта АрТВисион, у којем је учествовало Министарство културе, приказан је на италијанском фестивалу Балкан Флоренце Еxпресс.

15.02.2017.

Резиденцијалне стипендије за писце у оквиру Средњоевропске иницијативе (ЦЕИ)

Министарство културе Црне Горе информише да је отворен позив за додјелу резиденцијалних стипендија за писце за 2017. годину, у оквиру Средњоевропске иницијативе (ЦЕИ). Стипендија ЦЕИ-а за писце представља награду чији је циљ да охрабри прекограничну сарадњу и промоцију у области књижевности за младе писце из држава Централне Европе које нису дио Европске уније. Стога, право учешћа имају писци из Албаније, Бјелорусије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Молдавије, Србије и Украјине, старости испод 35 година (рођени од 1. јануара 1983. године).

13.02.2017.

Презентација Филмског центра Црне Горе на Европском филмском маркету у Берлину

В.д. директор Филмског центра Црне Горе Сехад Чекић у оквиру индустријске секције овогодишњег Интернационалног фествала у Берлину представиће Филмски центар Црне Горе. Европски филмски маркет (Еуропеан Филм Маркет), који окупља кинематографске посленике из цијелог свијета, биће прилика да се кроз сусрете са филмским професиналцима из различитих сектора и земаља представе програмски и институционални циљеви Филмског центра Црне Горе.

13.02.2017.

Резултати конкурса Медитерранеа 18 – Бијенале младих умјетника Европе и Медитерана БЈЦЕМ

Резултати конкурса Медитерранеа 18 – Бијенале младих умјетника Европе и Медитерана  БЈЦЕМ

На међународном конкурсу за учешће на Бијеналу младих умјетника Европе и Медитерана - “Медитерранеа 18”, које се ове године одржава у Албанији од 4. до 9. маја, према одлуци међународног жирија, селектовани су: • Синиша Радуловић и Теодора Никчевић, за област визуелних умјетности; • Кристина Гвозденовић за област литерарног стваралаштва.

03.02.2017.

Отворен 50. Херцегновски зимски салон

Отворен 50. Херцегновски зимски салон

Јубиларни 50. Херцегновски зимски салон отворен је синоћ у Галерији “Јосип Бепо Бенковић”. Салон је отворио проф. мр Јанко Љумовић, министар културе.

03.02.2017.

Репертоар Програма подршке развоју културе у Никшићу

Репертоар Програма подршке развоју културе у Никшићу

У оквиру Програма подрке развоју културе у Никшићу у фебруару ће бити организовано 19 културно-умјетничких програма: 4. 2. у 20х - Концерт класичне индијске музике (Ањан Саха, ситар и Субратха Манна, табле) Захумље; 8. 2. у 20х - Представа ''Најлуђа ноћ'', Режија: Борис Костић, Никшићко позориште; 9.2. у 19х - Промоција књиге ''Путовање кроз вријеме”, аутор др Јовица Хаусмајстер, Градска кућа;

01.02.2017.

Објављена Одлука о оснивању Филмског центра Црне Горе

Одлука о оснивању Филмског центра Црне Горе, коју је донијела Влада Црне Горе 29. децембра 2016 .године објављена је у Службеном листу Црне Горе чиме су се стекли услови за конституисање ове установе.

27.01.2017.

Ивана Радовановић и Адин Растодер представници Црне Горе на 57. Бијеналу умјетности у Венецији

Ивана Радовановић и Адин Растодер представници Црне Горе на 57. Бијеналу умјетности у Венецији

Црну Гору ће на 57. Бијеналу умјетности у Венецији, који има тему ,,Вива арте вива’’ представљати Ивана Радовановић и Адин Растодер са пројектом „Човјек Уомо Хуман“. То је објављено данас на конференцији за медије у Центру савремене умјетности Црне Горе.

24.01.2017.

Конкурс за учешће у ЕФП програму „10 Wоман Филммакерс то Wатцх“

Конкурс за учешће у ЕФП програму „10 Wоман Филммакерс то Wатцх“

На основу позива паневропске мреже Еуропеан Филм Промотион (ЕФП), Министарство културе објављује позив за предселекцију једне кандидаткиње за учешће у програму “10 Wоман Филммакерс то Wатцх”.

29.12.2016.

Министарство културе донирало књиге домовима старих у Рисну и Бијелом Пољу

Министарство културе донирало књиге домовима старих у Рисну и Бијелом Пољу

Поводом новогодишњих празника, Министарство културе донирало је књиге Дому старих "Грабовац" у Рисну и Дому старих "Бијело Поље". Избор књига обухвата белетристику и историографска издања аутора из Црне Горе и региона, као и значајна дјела свјетске књижевности, које су намјенски одабране као поклон станарима домова.