Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културно и умјетничко стваралаштво

17.09.2018.

Министар Богдановић отворио умјетничко-модни пројекат “Ерос, крв и светост”

Министар Богдановић отворио умјетничко-модни пројекат “Ерос, крв и светост” Министар културе Александар Богдановић говорио је вечерас у Биљарди на отварању умјетничко-модног пројекта “Ерос, крв и светост”, чији су аутори Димитрије Поповић и Анатсазија Мирановић. У свом обраћању министар Богдановић је истакао: "Димитрије Поповић значајним је дјелом свог опуса показао посебну заинтересованост за све оне интервенције женског принципа у којима су управо крв и ерос реметили често исувише наглашену трансцедентност великих прича, чинећи да се појам светости разлије у сам живот.

10.09.2018.

Сјутра отварање изложбе Цветке Хојник

Сјутра отварање изложбе Цветке Хојник

Министарство културе, у сарадњи са Амбасадом Републике Словеније у Подгорици, организује изложбу ликовних радова Цветке Хојник. Изложба ће бити отворена у уторак, 11. септембра, у 19 сати, у Министарству културе.

04.08.2018.

Министар Богдановић говорио на отварању 18. Сајма књига у Улцињу

Министар Богдановић говорио на отварању 18. Сајма књига у Улцињу

Синоћ је у Улцињу, на Пристану, отворен 18. Сајам књига, који ће у наредних неколико дана окупити око 50 издавача из Црне Горе и региона. На отварању су говорили министар културе Александар Богдановић, предсједник Општине Улцињ Љоро Нрекић, замјеник министра туризма Албаније Хајрулах Чеку, директор Туристичке организације Улцињ Фатмир Ђека, директорица Института за промоцију књиге из Тиране Ирена Точи и познати албански писац Намик Докле.

27.07.2018.

Министар Богдановић разговарао са ауторима филма „Ти имаш ноћ“ који ће учествовати на Венецијанском филмском фестивалу

Министар Богдановић разговарао са ауторима филма „Ти имаш ноћ“ који ће учествовати на Венецијанском филмском фестивалу

Министар културе Александар Богдановић примио је данас Ивана Салатића и Душана Касалицу, редитеља продуцента филма „Ти имаш ноћ“, који ће премијерно бити приказан на овогодишњем филмском фестивалу у Венецији. Састанку је присуствовао и директор Филмског центра Сехад Чекић. Министар Богдановић је честитао ауторима, оцијенивши да је ово велики успјех ауторске екипе, али и црногорске кинематографије. Министар је истакао и да посљедњих неколико година црногорска кинематографија све видљивија на свјетској сцени, посебно од оснивања Филмског центра који је значајна подшка нашим ауторима.

18.07.2018.

Пријављивање за 91. награду Оскар у категорији Најбољи страни филм

Министарство културе, у сарадњи са Филмским центром Црне Горе, упућује позив домаћим филмским продуцентима да до 10. септембра 2018. године пријаве дугометражни филм (играни, документарни, анимирани - преко 40 минута) за избор црногорског кандидата за 91. награду Америчке академије филмске умјетности и науке – Оскар у категорији Најбољи страни филм у 2018. години. Право учешћа имају регистровани црногорски филмски продуценти, под условом да је:

14.07.2018.

Министар Богдановић отворио Котор Арт - Дон Бранкове дане музике

Министар Богдановић отворио Котор Арт - Дон Бранкове дане музике

На Дан државности 13. јула, испред Катедрале Св. Трипуна отворен је музички програм КоторАрта, Дан Бранкови дану мизике. Дан Бранкове дане м‚узике отворио је мињистар културе Александар Богдановић, који је у свом обраћању истакао: "Ријетко гдје је као на простору Боке Которске остварен јединствен склад елемената природе и слојева културе, у ком је, без обзира на бурну историју, умјетност увијек имала посебно мјесто.

24.06.2018.

Министар Богдановић говорио на фестивалу "Медитеранске ноте"

Министар Богдановић говорио на фестивалу "Медитеранске ноте"

Министар културе Александар Богдановић говорио је синоћ на фестивалу “Медитеранске ноте”, у Тивту. У свом обраћању министар Богдановић је истакао: “Црногорска музичка и цјелокупна културна сцена посљедњих је година направила видљив помак на пољу размјене умјетничких програма, чији значај превазилази локалне и регионалне оквире. Захваљујући таквој стратегији, многе су наше културно-умјетничке манифестације угостиле велика имена, рангирана у самом врху свјетске умјетности.

20.06.2018.

Концерт поводом Свјетског дана музике

Концерт поводом Свјетског дана музике

У Министарству културе на Цетињу, у четвртак 21.јуна у 19 сати, концертом пијанисткиње Ђине Перазић Клавирски калеидоскоп биће обиљежен Свјетски дан музике. Клавирски калеидоскоп, инструктивни концерт са наратором Стеваном Вуковићем, замишљен је као клавирско путовање од Шумановог романтичарског израза, преко суптилног импресионизма Клода Дебисија и неокласицизма Мориса Равела, па до гротеске и дијаболичног сарказма Сергеја Прокофјева. Музици претходи казивање наратора, који кроз кратке рефлексије упућује слушаоца у основне карактеристике композиције и припрема га за њено слушање и разумијевање, али и за сопствени доживљај и тумачење.

16.06.2018.

Отворен 31. Барски љетопис

Отворен 31. Барски љетопис

Вечерас је почео 31. “Барски љетопис”, који је отворио министар културе Александар Богдановић. На отварању Фестивала је наступио Црногорски симфонијски оркестар, под диригентском палицом маестра Григорија Краска. Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: „Током ове три деценије на Барском су љетопису, кроз све умјетничке изразе, презентовани различити културни садржаји у широком регистру од класичних форми и поетика до оних иноватиних и експерименталних, чиме је овај град добио једну од значајнијих љетњих сцена на културној мапи Црне Горе.”

15.06.2018.

Министар Богдановић говорио на шестом Регионалном фестивалу фантастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН

Министар Богдановић говорио на шестом Регионалном фестивалу фантастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН

Министар културе Александар Богдановић говорио је вечерас на шестом Регионалном фестивалу фантастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН, који се од 12. до 17. јуна одржава у Бијелом Пољу. Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: "Узимајући у обзир да је и наше насљеђе богато фантастиком, један овакав фестивал може бити покретач повећаног интересовања за овај жанр, што је у сваком случају предуслов за озбиљнији уплив фантастике у савремено књижевно и умјетничко стваралаштво Црне Горе, а то би засигурно представљало велики допринос нашој, жанровски не баш разуђеној књижевној сцени. То што је тематска окосница овогодишњег фестивала средњовјековна традиција Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије, говори да су креатори овог програма тражили врло интригантне и инспиративне топосе наше заоставштине, у којима се мит, фантастика и предање препилћу са историјом, што увијек представља добро полазиште за умјетничку надградњу, која нема одговорност према фактографији већ искључиво према естетици."