Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културно и умјетничко стваралаштво

10.01.2019.

К О Н К У Р С за суфинансирање пројеката и програма од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2019. години

Министарство културе суфинансираће у 2019. години нове пројекте и програме из сљедећих области: 1. Ликовна умјетност (програми и пројекти међународне промоције и презентације црногорске ликовне умјетности; стручна усавршавања за младе у међународним програмима: конференције, колоније, радионице; издавачки пројекти у ликовној умјетности: стручне публикације, лексикони и монографије о црногорским умјетницима; ретроспективне изложбе од значаја за црногорску културу)

05.10.2018.

Култура важна веза између Црне Горе и Турске

Култура важна веза између Црне Горе и Турске

Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас на Цетињу са Мехметом Кесимоглуом, градоначелником турског града Киркарелија. Састанку су присуствовали и Иван Јововић, помоћник директора Управе за дијаспору и Бедри Гул, представник заједнице Црногораца у Турској. На састанку је било ријечи о сарадњи и размјени у области културе, посебно имајући у виду чињеницу да велики дио становништва турског града Киркларели води поријекло из Црне Горе.

02.10.2018.

Отворен 4. Интернационални сајам књига Подгорица 2018.

Отворен 4. Интернационални сајам књига Подгорица 2018.

Вечерас је у Подгорици отворен 4. Интернационални сајам књига Подгорица 2018, у организацији Главног града Подгорица, а уз подршку Министартсва културе и Министарства просвјете. Министар културе Алекандар Богдановић је на отварању истакао: „Интернационални сајам књига у Подгорици, већ четврту годину заредом, убједљиво демантује онај песимизам који се тако често зна појавити у расправама о значају књиге у времену дигиталних модификација класичне форме текста. Ипак, и данашњи човјек, а сигуран сам да ће тако бити и у будућности, указује несмањено повјерење књизи, што нас наводи на закључак да књига јесте цивилизацијско достигнуће у коме су форма и садржај нашли онај склад који се човјеку и даље чини најпоузданијим када год пожели да прошири своје интелектуалне и имагинативне обзоре.

29.09.2018.

Отворен 46. Интернацонални симпозијум скулптуре у Даниловграду

Отворен 46. Интернацонални симпозијум скулптуре у Даниловграду

Министар културе Александар Богдановић отворио је у Даниовграду 46. Интернационални симпозијум скулптуре. Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: “Дуже од четири деценије „Интернационални симпозијум скулптуре“ умјетницима омогућава да свој стваралачки процес испитају у амбијенту који истовремено јесте креативна радионица и један особен инспиративни простор.

17.09.2018.

Министар Богдановић отворио умјетничко-модни пројекат “Ерос, крв и светост”

Министар Богдановић отворио умјетничко-модни пројекат “Ерос, крв и светост”

Министар културе Александар Богдановић говорио је вечерас у Биљарди на отварању умјетничко-модног пројекта “Ерос, крв и светост”, чији су аутори Димитрије Поповић и Анатсазија Мирановић. У свом обраћању министар Богдановић је истакао: "Димитрије Поповић значајним је дјелом свог опуса показао посебну заинтересованост за све оне интервенције женског принципа у којима су управо крв и ерос реметили често исувише наглашену трансцедентност великих прича, чинећи да се појам светости разлије у сам живот.

10.09.2018.

Сјутра отварање изложбе Цветке Хојник

Сјутра отварање изложбе Цветке Хојник

Министарство културе, у сарадњи са Амбасадом Републике Словеније у Подгорици, организује изложбу ликовних радова Цветке Хојник. Изложба ће бити отворена у уторак, 11. септембра, у 19 сати, у Министарству културе.

04.08.2018.

Министар Богдановић говорио на отварању 18. Сајма књига у Улцињу

Министар Богдановић говорио на отварању 18. Сајма књига у Улцињу

Синоћ је у Улцињу, на Пристану, отворен 18. Сајам књига, који ће у наредних неколико дана окупити око 50 издавача из Црне Горе и региона. На отварању су говорили министар културе Александар Богдановић, предсједник Општине Улцињ Љоро Нрекић, замјеник министра туризма Албаније Хајрулах Чеку, директор Туристичке организације Улцињ Фатмир Ђека, директорица Института за промоцију књиге из Тиране Ирена Точи и познати албански писац Намик Докле.

27.07.2018.

Министар Богдановић разговарао са ауторима филма „Ти имаш ноћ“ који ће учествовати на Венецијанском филмском фестивалу

Министар Богдановић разговарао са ауторима филма „Ти имаш ноћ“ који ће учествовати на Венецијанском филмском фестивалу

Министар културе Александар Богдановић примио је данас Ивана Салатића и Душана Касалицу, редитеља продуцента филма „Ти имаш ноћ“, који ће премијерно бити приказан на овогодишњем филмском фестивалу у Венецији. Састанку је присуствовао и директор Филмског центра Сехад Чекић. Министар Богдановић је честитао ауторима, оцијенивши да је ово велики успјех ауторске екипе, али и црногорске кинематографије. Министар је истакао и да посљедњих неколико година црногорска кинематографија све видљивија на свјетској сцени, посебно од оснивања Филмског центра који је значајна подшка нашим ауторима.

18.07.2018.

Пријављивање за 91. награду Оскар у категорији Најбољи страни филм

Министарство културе, у сарадњи са Филмским центром Црне Горе, упућује позив домаћим филмским продуцентима да до 10. септембра 2018. године пријаве дугометражни филм (играни, документарни, анимирани - преко 40 минута) за избор црногорског кандидата за 91. награду Америчке академије филмске умјетности и науке – Оскар у категорији Најбољи страни филм у 2018. години. Право учешћа имају регистровани црногорски филмски продуценти, под условом да је:

14.07.2018.

Министар Богдановић отворио Котор Арт - Дон Бранкове дане музике

Министар Богдановић отворио Котор Арт - Дон Бранкове дане музике

На Дан државности 13. јула, испред Катедрале Св. Трипуна отворен је музички програм КоторАрта, Дан Бранкови дану мизике. Дан Бранкове дане м‚узике отворио је мињистар културе Александар Богдановић, који је у свом обраћању истакао: "Ријетко гдје је као на простору Боке Которске остварен јединствен склад елемената природе и слојева културе, у ком је, без обзира на бурну историју, умјетност увијек имала посебно мјесто.