Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културно и умјетничко стваралаштво

11.06.2018.

Министарство културе суфинансира 208 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва у износу од 745.550 еура

Министарство културе суфинансира 208 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва у износу од 745.550 еура Данас су у Министарству културе потписани уговори о суфинансирању програма и пројеката у 2018. години које је Министарство културе подржало на оносову годишњег јавногконкурса у области културно-умјетничког стваралаштва. Сходно одлуци са конкурса, Министарство културе ће у овој години суфинансирати 208 пројеката и програма, са укупним износом од 745.550 еура. На свечаности која је организована овим поводом говорили су Александар Богдановић, министар културе и Драгица Милић, генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво. Свечаном потписивању присутвовао је велики број продуцената и аутора из свих градова Црне Горе.

27.05.2018.

Милош Карадаглић наступио са Црногорским симфонијским оркестром

Милош Карадаглић наступио са Црногорским симфонијским оркестром

Синоћ су на концерту, на Тргу независности у Подгорици, под управом маестра Григорија Краска, наступили Црногорски симфонијски оркестар и познати црногорски гитариста Милош Карадаглић. У част Дана независности, Министарство културе, Главни град Подгорица и Музички центар Црне Горе организовали су концерт под називом „Класика на тргу ИИИ”.

23.05.2018.

Најављен концерт ЦСО и Милоша Карадаглиића

Најављен концерт ЦСО и Милоша Карадаглиића

Данас је на прес конференцији најављен концерт на којем ће заједно наступити Црногорски симфонијски оркестар и познати црногорски гитариста Милош Карадаглић. На пресу су говорили Александар Богдановић, министар културе; Славољуб Стијеповић, градоначелник Главнога града Подгорице; Жарко Мирковић, директор Музичког центра Црне Горе и Милош Карадаглић, умјетник. "Велика част да наступим са Црногорским симфонијским оркестром јер су ријетки концерти класичне музике на градским трговима. Као неко ко је потекао одавде и који носи све то у себи, велика ми је част и задовољство што сам овде и што ћу свирати пред свима вама у суботу” рекао је Милош Карадаглић на конференцији за новинаре поводом концерта Црногорског симфонијског оркестра и познатог црногорског гитаристе, који се организује у суботу, 26. маја.

17.05.2018.

Црногорски симфонијски оркестар наступио у Београду

Црногорски симфонијски оркестар наступио у Београду

Црногорски симфонијски оркетар наступио је синоћ у Београду. Поводом Дана независности Црне Горе и Дана Европе, у организацији Музичког центра Црне Горе, Амбасаде Црне Горе у Републици Србији и Музичке продукције РТС, уз подршку Министарства културе Црне Горе, на концерту су наступили Црногорски симфонијски оркестар и Хор Радио-телевизије Србије. Два ансамбла који су најбољи репрезенти музичке културе својих земаља, под управом диригента Црногорског симфонијског оркестра, истакнутог руског умјетника Григорија Краска, први пут су наступили заједно, изводећи ремек-дјело Лудвига ван Бетовена, Симфонију број 9 у д-молу, оп. 125.

16.05.2018.

Одлука о суфинансирању програма и пројеката од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2018. години

Министарство културе ће у 2018.години суфинансирати укупно 208 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва, са укупним износом 754.550 €, и то: 21 из области ликовне умјетности (32.400 €); 11 музичких и музичко-сценских пројеката и програма (30.000 €); 42 књижевна пројекта (44.050 €); 15 пројеката књижевног превођења (19.500 €); 6 часописа из области културе и умјетности (41.000 €); 4 позоришне продукције (18.000 €); 34 манифестације и фестивала (320.400 €); 7 пројеката заједничког црногорског учешћа на међународним манифестацијама и фестивалима (30.500 €) и 68 пројеката из Програма развоја културе на сјеверу (218.700 €).

20.04.2018.

Министар Богдановић разговарао са оснивачем „Мјесеца поштовања џеза“ Џоном Едвардом Хасеом

Министар Богдановић разговарао са оснивачем „Мјесеца поштовања џеза“ Џоном Едвардом Хасеом

Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас на Цетињу са Џоном Едвардом Хасеом, експертом и кустосом емеритусом за америчку музику у музеју Смитсон у Вашинготну, творцем „Мјесеца поштовања џеза“. Министар Богдановић је истакао задовољство што Црна Гора већ традиционално обиљежава мјесец поштовања џеза и нагласио да Министарство културе пружа подршку програмима који се у оквиру њега организују.

20.04.2018.

Европска мрежа за књижевност и књиге ТРАДУКИ у Црној Гори

Европска мрежа за књижевност и књиге ТРАДУКИ у Црној Гори

Министарство културе и Европска мрежа за књижевност и књиге ТРАДУКИ, у оквиру програма обиљежавања јубилеја 10 година постојања мреже, организоваће у Црној Гори два догађаја 23. и 24. априла 2018. године. Презентација програма подршке мреже ТРАДУКИ биће одржана у понедјељак, 23. априла у Хотелу Центре Вилле у Подгорици с почетком у 17 сати. На презентацији ће говорити: Андреј Ловшин, ТРАДУКИ, Ангелика Салвисберг, швајцарска фондација за културу Про Хелветиа и Илија Суботић, Министарство културе Црне Горе.

12.03.2018.

Објављен конкурс за 11. међународни литерарни конкурс "А Сеа оф Wордс"

Објављен конкурс за 11. међународни литерарни конкурс "А Сеа оф Wордс"

Министарство културе, као координатор програма међународне Фондације "Ана Линд", објављује 11. литерарни конкурс "А Сеа оф Wордс", у сарадњи са Фондацијом и Европским институтом за Медитеран. Тема овогодишњег конкурса је “Сјећање и идентитет: промишљање о културном насљеђу” (Меморy анд идентитy: ретхинкинг цултурал херитаге) и посвећена је обиљежавању 2018. као Европске године културног насљеђа.

08.03.2018.

Отворена изложба “Палестина, симбол и боја”

Отворена изложба “Палестина, симбол и боја”

Изложба “Палестина, симбол и боја” младе палестинске умјетнице Риме Алмозајен отворена је вечерас у Министарству културе. Изложбу је организовала Амбасада Државе Палестине у Црној Гори у сарадњи са Министарством културе, а на отварању су говорили министар културе Александар Богдановић и амбасадор Државе Палестине Њ.Е. Раби Алхантоули.

23.02.2018.

Резиденцијалне стипендије за писце у оквиру Средњоевропске иницијативе (Виленица)

Резиденцијалне стипендије за писце у оквиру Средњоевропске иницијативе (Виленица)

Отворен је позив за додјелу резиденцијалних стипендија за писце у оквиру Средњоевропске иницијативе (ЦЕИ), за 2018. годину. Стипендија коју додјељује ЦЕИ у сарадњи са Словеначким удружењем писаца представља награду чији је циљ да охрабри прекограничну сарадњу и промоцију у области књижевности за младе писце из држава Централне Европе које нијесу дио Европске уније. Стога, право учешћа имају писци из Албаније, Бјелорусије, Босне и Херцеговине, Македоније, Молдавије, Србије, Украјине и Црне Горе, старости испод 35 година (рођени од 1. јануара 1984. године).