Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културно и умјетничко стваралаштво

24.06.2018.

Министар Богдановић говорио на фестивалу "Медитеранске ноте"

Министар Богдановић говорио на фестивалу "Медитеранске ноте" Министар културе Александар Богдановић говорио је синоћ на фестивалу “Медитеранске ноте”, у Тивту. У свом обраћању министар Богдановић је истакао: “Црногорска музичка и цјелокупна културна сцена посљедњих је година направила видљив помак на пољу размјене умјетничких програма, чији значај превазилази локалне и регионалне оквире. Захваљујући таквој стратегији, многе су наше културно-умјетничке манифестације угостиле велика имена, рангирана у самом врху свјетске умјетности.

20.06.2018.

Концерт поводом Свјетског дана музике

Концерт поводом Свјетског дана музике

У Министарству културе на Цетињу, у четвртак 21.јуна у 19 сати, концертом пијанисткиње Ђине Перазић Клавирски калеидоскоп биће обиљежен Свјетски дан музике. Клавирски калеидоскоп, инструктивни концерт са наратором Стеваном Вуковићем, замишљен је као клавирско путовање од Шумановог романтичарског израза, преко суптилног импресионизма Клода Дебисија и неокласицизма Мориса Равела, па до гротеске и дијаболичног сарказма Сергеја Прокофјева. Музици претходи казивање наратора, који кроз кратке рефлексије упућује слушаоца у основне карактеристике композиције и припрема га за њено слушање и разумијевање, али и за сопствени доживљај и тумачење.

16.06.2018.

Отворен 31. Барски љетопис

Отворен 31. Барски љетопис

Вечерас је почео 31. “Барски љетопис”, који је отворио министар културе Александар Богдановић. На отварању Фестивала је наступио Црногорски симфонијски оркестар, под диригентском палицом маестра Григорија Краска. Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: „Током ове три деценије на Барском су љетопису, кроз све умјетничке изразе, презентовани различити културни садржаји у широком регистру од класичних форми и поетика до оних иноватиних и експерименталних, чиме је овај град добио једну од значајнијих љетњих сцена на културној мапи Црне Горе.”

15.06.2018.

Министар Богдановић говорио на шестом Регионалном фестивалу фантастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН

Министар Богдановић говорио на шестом Регионалном фестивалу фантастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН

Министар културе Александар Богдановић говорио је вечерас на шестом Регионалном фестивалу фантастичне књижевности РЕФЕСТИЦОН, који се од 12. до 17. јуна одржава у Бијелом Пољу. Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: "Узимајући у обзир да је и наше насљеђе богато фантастиком, један овакав фестивал може бити покретач повећаног интересовања за овај жанр, што је у сваком случају предуслов за озбиљнији уплив фантастике у савремено књижевно и умјетничко стваралаштво Црне Горе, а то би засигурно представљало велики допринос нашој, жанровски не баш разуђеној књижевној сцени. То што је тематска окосница овогодишњег фестивала средњовјековна традиција Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије, говори да су креатори овог програма тражили врло интригантне и инспиративне топосе наше заоставштине, у којима се мит, фантастика и предање препилћу са историјом, што увијек представља добро полазиште за умјетничку надградњу, која нема одговорност према фактографији већ искључиво према естетици."

11.06.2018.

Министарство културе суфинансира 208 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва у износу од 745.550 еура

Министарство културе суфинансира 208 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва у износу од 745.550 еура

Данас су у Министарству културе потписани уговори о суфинансирању програма и пројеката у 2018. години које је Министарство културе подржало на оносову годишњег јавногконкурса у области културно-умјетничког стваралаштва. Сходно одлуци са конкурса, Министарство културе ће у овој години суфинансирати 208 пројеката и програма, са укупним износом од 745.550 еура. На свечаности која је организована овим поводом говорили су Александар Богдановић, министар културе и Драгица Милић, генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво. Свечаном потписивању присутвовао је велики број продуцената и аутора из свих градова Црне Горе.

27.05.2018.

Милош Карадаглић наступио са Црногорским симфонијским оркестром

Милош Карадаглић наступио са Црногорским симфонијским оркестром

Синоћ су на концерту, на Тргу независности у Подгорици, под управом маестра Григорија Краска, наступили Црногорски симфонијски оркестар и познати црногорски гитариста Милош Карадаглић. У част Дана независности, Министарство културе, Главни град Подгорица и Музички центар Црне Горе организовали су концерт под називом „Класика на тргу ИИИ”.

23.05.2018.

Најављен концерт ЦСО и Милоша Карадаглиића

Најављен концерт ЦСО и Милоша Карадаглиића

Данас је на прес конференцији најављен концерт на којем ће заједно наступити Црногорски симфонијски оркестар и познати црногорски гитариста Милош Карадаглић. На пресу су говорили Александар Богдановић, министар културе; Славољуб Стијеповић, градоначелник Главнога града Подгорице; Жарко Мирковић, директор Музичког центра Црне Горе и Милош Карадаглић, умјетник. "Велика част да наступим са Црногорским симфонијским оркестром јер су ријетки концерти класичне музике на градским трговима. Као неко ко је потекао одавде и који носи све то у себи, велика ми је част и задовољство што сам овде и што ћу свирати пред свима вама у суботу” рекао је Милош Карадаглић на конференцији за новинаре поводом концерта Црногорског симфонијског оркестра и познатог црногорског гитаристе, који се организује у суботу, 26. маја.

17.05.2018.

Црногорски симфонијски оркестар наступио у Београду

Црногорски симфонијски оркестар наступио у Београду

Црногорски симфонијски оркетар наступио је синоћ у Београду. Поводом Дана независности Црне Горе и Дана Европе, у организацији Музичког центра Црне Горе, Амбасаде Црне Горе у Републици Србији и Музичке продукције РТС, уз подршку Министарства културе Црне Горе, на концерту су наступили Црногорски симфонијски оркестар и Хор Радио-телевизије Србије. Два ансамбла који су најбољи репрезенти музичке културе својих земаља, под управом диригента Црногорског симфонијског оркестра, истакнутог руског умјетника Григорија Краска, први пут су наступили заједно, изводећи ремек-дјело Лудвига ван Бетовена, Симфонију број 9 у д-молу, оп. 125.

16.05.2018.

Одлука о суфинансирању програма и пројеката од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2018. години

Министарство културе ће у 2018.години суфинансирати укупно 208 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва, са укупним износом 754.550 €, и то: 21 из области ликовне умјетности (32.400 €); 11 музичких и музичко-сценских пројеката и програма (30.000 €); 42 књижевна пројекта (44.050 €); 15 пројеката књижевног превођења (19.500 €); 6 часописа из области културе и умјетности (41.000 €); 4 позоришне продукције (18.000 €); 34 манифестације и фестивала (320.400 €); 7 пројеката заједничког црногорског учешћа на међународним манифестацијама и фестивалима (30.500 €) и 68 пројеката из Програма развоја културе на сјеверу (218.700 €).

20.04.2018.

Министар Богдановић разговарао са оснивачем „Мјесеца поштовања џеза“ Џоном Едвардом Хасеом

Министар Богдановић разговарао са оснивачем „Мјесеца поштовања џеза“ Џоном Едвардом Хасеом

Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас на Цетињу са Џоном Едвардом Хасеом, експертом и кустосом емеритусом за америчку музику у музеју Смитсон у Вашинготну, творцем „Мјесеца поштовања џеза“. Министар Богдановић је истакао задовољство што Црна Гора већ традиционално обиљежава мјесец поштовања џеза и нагласио да Министарство културе пружа подршку програмима који се у оквиру њега организују.