Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културно и умјетничко стваралаштво

18.12.2017.

Орхан Памук посјетио Министарство културе

Орхан Памук посјетио Министарство културе Орхан Памук, турски књижевник и добитник Нобелове награде за књижевност током свог боравка у Црној Гори посјетио је Министарство културе и разговарао са Драгицом Милић, генералном директорицом Директората за културно-умјетничко стваралаштво. Генерална директорица Милић је изразила задовољство што смо у прилици да угостимо једног од највећих писаца данашњице. Навела је како Црна Гора и Турска баштине добре односе, посебно у области културе, а да овакви догађаји представљају посебну спону између наша два народа.

13.12.2017.

Одржан МЕДИА дан у Подгорици

Одржан МЕДИА дан у Подгорици

МЕДИА дан у организацији Деска за Креативну Европу Министарства културе и Филмског центра Црне Горе, одржан је у ЕУ Инфо центру у Подгорици. Илија Суботић, представник Министарства културе, подсјетио је да Црна Гора у ЕУ програму Креативна Европа - потпрограм МЕДИА учествује од 2015. године, чиме је за домаћи кинематографски сектор отворена могућност

07.12.2017.

Одржан Округли сто о унапређењу издавачке дјелатности Црне Горе

Одржан Округли сто о унапређењу издавачке дјелатности Црне Горе

Округли сто о унапређењу издавачке дјелатности Црне Горе одржан је данас у Министарству културе. Поред представника издавачких кућа у расправи су учествовали и представници правних субјеката којима издаваштво није примарна дјелатност, као и представници институција културе.

05.12.2017.

Потписан Меморандум о сарадњи између ЦНП-а и невладиних организација које се баве заштитом права лица са инвалидитетом

Потписан Меморандум о сарадњи између ЦНП-а и невладиних организација које се баве заштитом права лица са инвалидитетом

Црногорско народног позориште и невладине организације које се баве заштитом права лица са инвалидитетом потписале су Меморандум о сарадњи. Организације потписнице меморандума су: НВО Прво удружење родитеља дјеце и омладине са сматњама у развоју, Савез удружење родитеља дјеце и омладине са тешкоћама у развоју „Наша иницијатива“, Фондација Огњен Ракочевић, Удружење младих са хендикепом, Савез удружења параплегичара ЦГ, Удружење параплегичара ПГ, Савез слијепих ЦГ, Удружење родитеља дјеце и омладине са сметњама у развоју „Стазе“, Дјеца Црне Горе, Удружење обољелих од мултиплесклерозе и Савез цивилних инвалида рата.

14.11.2017.

Уручена Његошева награда за 2017.годину

Уручена Његошева награда за 2017.годину

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић уручио је књижевнику Милораду Поповићу Његошеву награду за 2017.годину. Предсједник Вујавновић је у свом обраћању истакао: “Амбиције и вриједности награде опредјељене су грандиозним дјелом Петра ИИ Петровица Његоша. Личности епохалне вриједности чије су немјерљиве заслуге за стварање нашег државног и националног идентитета.

13.11.2017.

Црна Гора послата члан мреже СЕЕ Цинема Нетwорк

Црна Гора послата члан мреже СЕЕ Цинема Нетwорк

На Генералној скупштини мреже кинематографија Југоисточне Европе – СЕЕ ЦИНЕМА НЕТWОРК, одржане током Међународног филмског фестивала у Солуну, Црна Гора постала је њен нови члан. Црну Гору је представљао Сехад Чекић, директор Филмског центра Црне Горе. Чекић је на скупштини представио значај учлањења Црне Горе у ову мрежу, тренутно стање у црногорској кинематографији, као и визију развоја наше кинематографије.

03.11.2017.

Филмски центар расписао прве конкурсе

Филмски центар Црне Горе расписао је конкурсе за подршку филмским пројектима у 2017. години. Објављени су конкурси за суфинансирање производње кинематографских дјела у сљедећим категоријама: мањинске копродукције, развој филмских пројеката, развој филмских сценарија и краткометражни играни филмови.

19.10.2017.

Завршено Бијенале црногорског театра 2017

Завршено Бијенале црногорског театра 2017

На завршној вечери Бијенала црногорског театра додијељене су награде најбољима. Жири који чине: предсједник жирија редитељ Дино Мустафић, театролог и критичар Александар Милосављевић и драмски писац и професор Стеван Копривица, је све одлуке донио једногласно. Дино Мустафић, предсједник жирија саопштио је: “Након шест одгледаних представа селектованих за Бијенале, жири посебно жели да нагласи позитивну тенденцију интернационализације црногорског театарског простора, наглашену умјетничку свијест о значају друштвеног ангажмана, бригу о продукционим и техничким стандардима представа, а подржава присуство глумаца млађе и најмлађе генерације те сугерише продуцентима фестивала да буде уведена и награда за младог глумца/глумицу.“

12.10.2017.

Милорад Поповић добитник Његошеве награде за 2017. годину

Милорад Поповић добитник Његошеве награде за 2017. годину

Након више сједница одржаних током 2017.године, Међународни жири за додјелу Његошеве награде је на данашњем засиједању у Министарству културе на Цетињу донио одлуку да се Његошева награда за 2017. годину додијели црногорском књижевнику Милораду Поповићу, за роман “Човјек без лица”, објављен 2016. године у издању ОКФ-а из Цетиња и Фрактуре из Загреба.

10.10.2017.

Бијенале црногорског театра 2017.

Бијенале црногорског театра 2017.

Бијенале црногорског театра 2017, у извршној продукцији Црногорског народног позоришта одржаће се од 12. до 18. октобра. На националном позоришном фестивалу биће изведено шест представа у такмичарској селекцији.