Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културно и умјетничко стваралаштво

03.11.2017.

Филмски центар расписао прве конкурсе

Филмски центар Црне Горе расписао је конкурсе за подршку филмским пројектима у 2017. години. Објављени су конкурси за суфинансирање производње кинематографских дјела у сљедећим категоријама: мањинске копродукције, развој филмских пројеката, развој филмских сценарија и краткометражни играни филмови.

19.10.2017.

Завршено Бијенале црногорског театра 2017

Завршено Бијенале црногорског театра 2017

На завршној вечери Бијенала црногорског театра додијељене су награде најбољима. Жири који чине: предсједник жирија редитељ Дино Мустафић, театролог и критичар Александар Милосављевић и драмски писац и професор Стеван Копривица, је све одлуке донио једногласно. Дино Мустафић, предсједник жирија саопштио је: “Након шест одгледаних представа селектованих за Бијенале, жири посебно жели да нагласи позитивну тенденцију интернационализације црногорског театарског простора, наглашену умјетничку свијест о значају друштвеног ангажмана, бригу о продукционим и техничким стандардима представа, а подржава присуство глумаца млађе и најмлађе генерације те сугерише продуцентима фестивала да буде уведена и награда за младог глумца/глумицу.“

12.10.2017.

Милорад Поповић добитник Његошеве награде за 2017. годину

Милорад Поповић добитник Његошеве награде за 2017. годину

Након више сједница одржаних током 2017.године, Међународни жири за додјелу Његошеве награде је на данашњем засиједању у Министарству културе на Цетињу донио одлуку да се Његошева награда за 2017. годину додијели црногорском књижевнику Милораду Поповићу, за роман “Човјек без лица”, објављен 2016. године у издању ОКФ-а из Цетиња и Фрактуре из Загреба.

10.10.2017.

Бијенале црногорског театра 2017.

Бијенале црногорског театра 2017.

Бијенале црногорског театра 2017, у извршној продукцији Црногорског народног позоришта одржаће се од 12. до 18. октобра. На националном позоришном фестивалу биће изведено шест представа у такмичарској селекцији.

04.10.2017.

Почео 3. интернационални сајам књига Подгорица 2017.

Почео 3. интернационални сајам књига Подгорица 2017.

3. интернационални сајам књига Подгорица 2017, који је организовао Секретаријат за културу и спорт Главног града Подгорице, отворен је јуче у Дипломатској кули Цапитал Плазе. На отварању Сајма су говорили: државна секретарка у Министарству културе Сандра Ђурбузовић, секретарка Секретаријата за културу и спорт Главног града мр Нела Савковић Вукчевић, умјетнички директор Сајма доц др Владимир Војиновић, хрватски писац Миро Гавран и представница Министарства културе Републике Хрватске Дубравка Ђурић Немец.

14.09.2017.

У Никшићу представљање пројекта “Антифашистичка мапа Никшића”

У Никшићу представљање пројекта “Антифашистичка мапа Никшића”

У недјељу, 17.09.2017. у 19 часова, у галеријском протору никшичке установе културе “Музеји и галерије”, Факултет ликовних умјетности Универзитета Црне Горе представиће публици пројекат “Антифашистичка мапа Никшића”. Биће представљени сегменти пројекта: Антифашистичка мапа Никшића на црногорском и енглеском језику и изложба “Између отпора и сјећања”. Покровитељ пројекта је Министарство културе.

14.09.2017.

Рад Хелене Тошић дио новоустановљене колекције радова студената Факултета ликовних умјетности

Рад Хелене Тошић дио новоустановљене колекције радова студената Факултета ликовних умјетности

Рад Хелене Тошић, одломак из композиције Јохан Себастиан Бах: “Партита ин А Минор фор Флуте Соло” (ц.1720) / 1.Аллеманде, представља дио новоустановљене колекције радова студената Факултета ликовних умјетности, добитника/ца откупне награде ПЕРСПЕКТИВЕ Факултета ликовних умјетност Универзитета Црне Горе, чији је покровитељ Министарство културе.

13.09.2017.

На јавном позиву за избор кандидата за Оскара није било пријављених филмова

На јавном позиву Министарства културе и Филмског центра Црне Горе за избор националног кандидата за 90. награду Америчке академије филмске умјетности и науке Оскар у категорији Најбољи страни филм није било пријављених филмова.

08.09.2017.

У Биљарди отворена изложба «Додир стакла»

У Биљарди отворена изложба «Додир стакла»

На отварању изложбе «Додир стакла», у организацији амбасада нордијских земаља, Нордијскиг савета министара и Народног музеја Црне Горе, су говорили проф. мр Јанко Љумовић, министар културе, Њ.Е. Арне Санес Бјорнстад, амбасадор Норвешке, Њ.Е. Јан Лундин, амбасадор Шведске и Лада Ратковић Буковчан, директорица Музеја Мимамара из Загреба.

04.09.2017.

Почеле 47. Ратковићеве вечери поезије

Почеле 47. Ратковићеве вечери поезије

47. Ратковићеве вечери поезије, манифестација од посебног значаја за културу Црне Горе отворена је синоћ у Бијелом Пољу. Фестивал је отворио проф. мр Јанко Љумовић, министар културе. Отварајући Фестивал министар Љумовић је рекао: “Анализе показују да се бројне пјесничке манифестације посљедњих година гасе или да немају системску подршку за дјеловање, публиковање збирки пјесама у издаваштву свело се на инцидент, а бити пјесник, данас као ријетко када, значи препустити се егзистенцијаланој авантури.